Duplotrykk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

A/S Duplotrykk var trykkeriet til den norske ml-bevegelsen1970-tallet og 1980-tallet, og produserte på denne tiden en stor del av trykksakene som ble utgitt av AKP(m-l) og andre organisasjoner på norsk venstreside.

Ark-trykkeri[rediger | rediger kilde]

Trykkeri-aktiviteten ble opprinnelig startet på 1960-tallet, da aktivister i daværende SUF laget enkle trykksaker. De ble først produsert under navnet «SUF-trykk». De unge, norske m-l-erne hentet imidlertid inspirasjon hos den tilsvarende bevegelsen i Sverige. Ved et besøk der sommeren 1967 så de hvordan svenskene hadde skaffet seg eget trykkeri. Tilbake i Norge fulgte de eksempelet, samlet inn penger og anskaffet en Solna-arkmaskin som trykket i A2-format. Prisen var 24 000 kroner, den gang mer enn en industriarbeiders årslønn. Ungdommen finansierte prosjektet med strøjobber og Aftenposten-budruter.[1]

Denne ark-pressa ble installert i Fyrstikkalleen 19 i Oslo, og trykkerivirksomheten organisert under navnet Duplotrykk. Den første tiden ble mye av produksjonen organisert som frivillig arbeid og dugnad. Dette gjaldt setteriarbeid, ombrekking, manuell avisbretting - og ikke minst sjauing. Siden trykkeriet lå i tredje etasje måtte papir og utstyr bæres opp, og de ferdige produktene ned. I årene 19691972 produserte Duplotrykk avisen Klassekampen, som den gang kom ut månedlig.[2]

I 1973 flyttet Duplotrykk til Grünerløkka, til et eldre industribygg i Øvre gate 7. På samme adressen lå også Klassekampens redaksjonslokaler, Klassekampens distribusjon, lokaler for Rød Ungdom og deres blad Røde Garde. «Ø7» ble snart et senter for bevegelsens politiske aktivitet.

Men siden Klassekampen kom ukentlig fra 1973 måtte avisen i denne perioden trykkes på annet hold. Duplotrykk hadde verken utstyret eller kapasiteten som krevdes.

Rotasjonstrykkeri[rediger | rediger kilde]

Fra 1974 til 1977 ble det derfor gjennomført en omfattende innsamlingskampanje for å finansiere en rotasjonspresse. Målet var å bygge et trykkeri med kapasitet til å trykke avisen daglig. I «rotasjonskampanjen» ble det samlet inn mer enn 5,6 millioner – i datidens kroneverdi.

Ved årsskiftet 1976-1977 flyttet Duplotrykk inn i et moderne næringsbygg i Ole Deviks vei 16 på Bryn. En ny rotasjonspresse ble installert i kjelleretasjen, ved siden av maskiner for arktrykk. Trykkeriet hadde også lokaler i første etasje, mens Klassekampens redaksjon flyttet inn i andre.

Den nye rotasjonspressa trykte i såkalt Berlinerformat; noe mindre enn fullformat, noe større enn tabloid. Som avisformat var det uvanlig i Norge. Men pressa var til gjengjeld egnet for å trykke en rekke ulike trykksaker i store opplag, blader, bøker etc. Den ville også vært mulig å bygge ut med mer fargemuligheter og lage mer krevende trykksaker som for eksempel ukeblad. Utstyret ble anskaffet på et tidspunkt da AKP hadde store ambisjoner.

De første årene kunne Duplotrykk basere driften på å ha en politisk organisasjon i ryggen, og ekspandere ved hjelp av innsamlinger og frivillig innsats. Men etter hvert medførte veksten og profesjonaliseringen økte kostnader: Flere ansatte, større lokaler etc. Samtidig møtte både ml-bevegelsen og avisdriften motbør, til de grader at Klassekampen i 1978 sto på konkursens rand.

Duplotrykk begynte å ta på seg flere rent kommersielle oppdrag, som trykking av reklameaviser. Dels var hensikten å utnytte trykkerikapasitet, dels å skaffe inntekter. Sentral i dette arbeidet var Olav Mugaas, den senere direktøren i Aftenposten.

Trykkeriet drev ordinær forretningsvirksomhet og sto for trykkingen av Klassekampen fram til 1995. Da gikk Duplotrykk konkurs.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pål Steigan: På den himmelske freds plass. Kapittel 6. Aschehoug (1985) ISBN 82-03-15179-5
  2. ^ Arild Hansen: Alternativ presseoppbygging. Hovedoppgave ved Norsk Journalistskole. (1975)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]