Portal:Danmark/Utvalgt sted/3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Danmark og del av arkivet Portal:Danmark/Utvalgt sted For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

Gedser ligger på Falster og er en by med 835 innbyggere (2009) Byen ligger på sydspissen av øyas landtange. Gedser er Danmarks sydligste by. Den ligger i Guldborgsund kommune og tilhører Region Sjælland. Byen er sentrert rundt hovedgaten, Langgade, og har bl.a. en butikk og en kirke. Gedser kirke ble bygget i 1914 og er tegnet av arkitektene P.V. Jensen Klint og Carl Christian Thorvald Andersen.

Gedser er først og fremst en fergeby og frem til 12. desember 2009 var byen endestasjon for den østlige delen av Lolland-Falsters jernbaneforbindelse. Byen har dessuten en lystbåthavn og en fiskerihavn med en større redningsstasjon tilknyttet. Fra trafikkhavnen er det fergefart til den nordtyske byen Rostock (tidligere fergeleie ved Warnemünde). I Gedser finnes Gedser Vandtårn som i dag fungerer som utsiktstårn for turister, og Det Sorte Museum som er et lokalgeologisk museum med rav, forsteininger og forskjellige steintyper. Sydøst for byen ligger Gedser Odde, Danmarks og dermed også Skandinavias sydligste punkt.

Les mer