Ponzi-svindel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Charles Ponzi, 1920

Ponzi-svindel eller Ponzi-skjema (fra engelsk: Ponzi scheme), er en type investeringssvindel som er en variant av pyramidespill. Konseptet er oppkalt etter den italienske svindleren Charles Ponzi som på begynnelsen av 1900-tallet sto bak et av historiens mest omfattende bedragerier.[1]

Konsept[rediger | rediger kilde]

Måten Ponzi-svindelen gjennomføres på er å lokke investorer med eventyrlig avkastning på investeringer.[2] Dersom en investor ønsker å teste systemet får han utbetalt sin investering med gevinst, og han blir da et vitne på at systemet fungerer som forespeilet. I realiteten er det nye medlemmers investeringer som finansierer gevinstene til dem som ønsker å ta disse ut, og medlemmer som opplever å kunne heve gevinst av sine investeringer kommer gjerne tilbake og investerer mer.[3] I de fleste tilfeller belønnes også medlemmene for å verve nye investorer for å kunne sikre tilførsel av ny kapital.

I likhet med klassiske pyramidespill vil Ponzi-svindel alltid ha en begrenset levetid, for før eller siden vil mange nok investorer ønske å ta ut både investerte midler og gevinst av disse. Dette vil føre til plutselig kollaps siden det ikke har skjedd en verdiskapning i selskapet tilsvarende den lovede avkastningen. I de fleste tilfeller har bakmennenes motivasjon for å arrangere en Ponzi-svindel vært å berike seg selv, og tapping av selskapet for penger vil da kunne fremskynde en slik kollaps. En metode for å utsette kollaps av en Ponzi-svindel er å etablere regler som premierer eller delvis krever reinvestering av gevinst fremfor realisering.

Varianter og kombinasjoner[rediger | rediger kilde]

Global Pension Plan var en variant av Ponzi-svindel. Her ble medlemmene lovet enorm avkastning, men utbetaling av gevinsten ville ikke skje før selskapet hadde oppnådd et bestemt antall medlemmer. Innen den tid hadde selskapets bakmenn forsvunnet med alle de investerte midlene. Lignende konsepter har dukket opp de siste årene, blant disse QCoopers og WBwso.

Utdypende artikkel: Reverse Pension Plan

Mange av de moderne pyramidespillene inneholder både elementer fra Ponzi-svindel og MLM-lignende verving av nye medlemmer. Et vanlig virkemiddel for å utsette avsløring og kollaps er å programfeste forsinkelse på utbetaling av provisjoner og gevinster, og når disse endelig annonseres forespeiles gjerne investoren et gebyr som må betales før utbetaling av gevinst skal kunne skje. Dermed kan svindlerne tappe enda mer penger ut av sine ofre.

Kjente internasjonale saker[rediger | rediger kilde]

Bernard Madoff

Charles Ponzi etablerte selskapet Securities Exchange Company som skalkeskjul for sin svindelvirksomhet. Investorer ble lovet 100 % avkastning på 90 dager, og forklaringen på hvordan dette var mulig var spekulasjoner i portotransaksjoner i Europas ustabile økonomi i mellomkrigstiden. Konseptet ble en stor suksess målt i antall mennesker som lot seg lure til å investere pengene sine, men konseptet kollapset i 1920 og Ponzi ble dømt til 5 år i fengsel for sin omfattende svindel.

Ponzi har for alltid skrevet sitt navn inn i historiebøkene som den første kjente Ponzi-svindler, men han er siden blitt overgått flere ganger, og han var heller ikke den første man kjenner til. I 1899 lanserte William Miller et investeringsselskap som annonserte med 10 % avkastning pr. uke. Etter å ha lurt godtroende investorer for rundt 1 million dollar ble han tatt og idømt 10 års fengselstraff.

Den mest kjente og omfattende Ponzi-svindelen sto Bernard Madoff for fra tidlig 90-tall og frem til 2008. Dette er også historiens største investeringsbedrageri begått av en enkeltperson, og han ble idømt 150 års fengsel.[4]

I en gigantisk Ponzi-svindel klarte Nicholas Cosmo å lure investorer til å betale inn over 400 millioner dollar mot løfter om opptil 80 prosent avkastning. Han ble arrestert 26. januar 2009 og siktet for svindelen som ble drevet gjennom selskapet Agape World Inc.[5]

I juli 2012 ble indoneseren Jaya Komara arrestert, mistenkt for å stå bak en nylig kollapset ponzi-svindel med et omfang av 630 millioner dollar.[6] Ifølge politiet hadde da 125.000 personer investert penger i hans selskap Transindo Jaya Komara.

Norske Ponzi-svindler[rediger | rediger kilde]

Selv om T5PC hadde elementer av Ponzi-svindel, regnes likevel TA-Invest som den største Ponzi-svindelen i norgeshistorien.[7] I tiltalen ble det påstått at investorene var blitt bedratt for 340 millioner kroner.[8]

Flere nordmenn har stått bak Ponzi-svindel de siste årene, men disse konseptene har i hovedsak blitt drevet fra utenlandsregistrerte selskaper.[9]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dunn, Donald (2004). Ponzi: The Incredible True Story of the King of Financial Cons (Library of Larceny) (Paperback) (engelsk). New York: Broadway. ISBN 0767914996. 
  • Zuckoff, Mitchell (2005). Ponzi’s Scheme: The True Story of a Financial Legend (engelsk). New York: Random House. ISBN 1400060397. 

Referanser[rediger | rediger kilde]