Polarmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Polarmuseet
Polarmuseet.jpg
Den tidligere tollboden der Polarmuseet holder til.
Foto: Lars Tiede

Polarmuseet
69°39′08″N 18°57′48″Ø

Polarmuseet er et museum i Tromsø som tar vare på og formidler historier knyttet til norsk fangst, arktisk vitenskap og polarekspedisjoner.

Museet ble åpnet den 18. juni 1978, nøyaktig 50 år etter at Roald Amundsen dro ut på sin siste og skjebnesvangre ferd med flybåten Latham. Museet ligger i et av Tromsøs eldste hus fra tidlig 1800-tall, trebygningene som tidligere huset tollvesenets pakkhus og tollboder nær Skansen i Søndre Tollbodgate 11 Tromsø. Bygningene fra 1840-tallet er fredet av Riksantikvaren.

Tromsø etablerte seg som porten til ishavet og Arktis fra ca 1850. Byen ble raskt en sentral base for polarekspedisjoner innen fangst, vitenskap og eventyr/turisme. Polarmuseet formidler historier knyttet til denne delen av Tromsø bys- og Arktis historie.

I 2013 satte CNN opp en liste over verdens 10 beste byer for en vinterferie, der Tromsø var med. CNN skrev: "Det er flere fascinerende museer, bl.a. Polarmuseet som gir et innblikk i tidligere arktiske ekspedisjoner.[1]

Permanente utstillinger[rediger | rediger kilde]

  • Nederlandsk fangst, kulturminner og fangsthistorie fra de nederlandske fangstfolkene som ble lokket til å drive hvalfangst på Spitsbergen etter Willem Barentsz sin ferd i 1596.
  • Arktisk overvintringsfangst viser overvintringsfangst etter isbjørn og polarrev. Museet stiller ut en fangsthytte fra Svalbard, opprinnelig oppført på Krosspynten i Wijdefjorden i 1910.
  • Plukkfangst, Tromsø var i årtier et senter for selfangst i polarisområdene.
  • Roald Amundsen, fotos og klenodier fra Amundsens ekspedisjoner.
  • Fritjof Nansen, ekspedisjon mot Nordpolen med «Fram» i 1893 - 1896 er dokumentert gjennom bilder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «10 best cities for a winter holiday». CNN Travel (engelsk). 26. november 2013. Besøkt 31. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]