Hopp til innhold

Pog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pogmerker til spillet pog

Pog er navnet på et spill som var populært fra tidlig til midten av 1990-tallet i USA, og fra ca. 1994 til 1997 i Norge. Pog fikk navnet sitt fra et fruktjuicemerke laget av pasjonsfrukt, appelsin og guava, der korkene til pogflaskene ble brukt til å spille med. Pog ble oppfunnet på Hawaii rundt 1920-tallet, og fikk en popularitetsblomstring da det canadiske spillkompaniet, (Canada Games Company) gjenninførte det for den vanlige amerikaneren, der spillet fort ble populært blant eldre barn, og noen tenåringer. Det er mulig at spillets opphav kan bli ført tilbake til det japanske spillet Menko.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det sies at pog i sin nåværende form ble oppfunnet av bønder på Hawaii. De brukte lokkene på melkeglass som pog, som de flippet rundt. Blossom Galbiso, en lærer ved Waialua Elementary School på Oahus nordlige bredde, er gitt æren for at pogspillet våknet til live igjen. I 1991 fortalte hun elevene sine at hun pleide å sprette korken av melkeflasken for å være den første som fikk tak i fløten. Pogspillet spredde seg så med rekordfart til andre grunnskoler i hele USA, og senere til norske skoler.

Spillets opprinnelse kan derimot være mye eldre, kanskje så tidlig som det 17. århundre i Edo-periodens Japan, da spillet Menko ble oppfunnet.

Regler[rediger | rediger kilde]

To spillere har hver sin stabel med pogs, og hver sin slammer. Hver av spillerne velger et likt antall pogs til en stabel mellom dem (potten). Spillerne avgjør så hvem som skal starte, for eksempel med stein, saks, papir, myntkast eller lignende. Spilleren som vinner begynner så med å hive slammeren sin på potten, i et forsøk på å snu pogene. De han snur, vinner han. Motspilleren hiver så slammeren sin, og slik bytter de tur, inntil alle pogene er vunnet.

Noe som også er lov er såkalt flipping der spilleren bruker slammeren til å «knipse» opp en pog, det vil si at en legger slammeren på kanten av pogen og drar fort, slik at pogen snur seg.[trenger referanse]

Leverandører og priser[rediger | rediger kilde]

I Norge ble Pog-pakker av merke «World Pog Federation» bestående av fire pogs og én slammer solgt for femten kroner. Disse var regnet som «originale» (eller «ekte») pogs. Samtidig var det mange billigmerker ute og gikk, og på leketøysbutikk kunne man få en pose med 100 pogs til 39 kroner (da uten slammer inkludert).[1]

Selskapet bak «World Pog Federation»-merket het Scandinavian Games, der majoriteten av aksjene var eiet av fire menn fra Bærum. Disse hadde oppdaget Pog på en leketøysmesse i New York tre år tidligere, og gjorde gode penger da de skaffet seg lisensen for salg i Norden. Omsetningen var oppe i ca. 20 millioner kroner sensommeren 1996 bare i Norge og Sverige, og i mai samme år nådde selskapet et overskudd på fire millioner kroner.[2]

Skoleforbud[rediger | rediger kilde]

Fordi ungene ofte beholdt pogene de vant, så mange skoler på dette som gambling. Et annet argument skolene brukte var at slammerne ofte spratt i gulvet og skadet andre elever. Pog ble også sett på som et stort distraksjonsmoment for elevene. Som en konsekvens av dette ble forbud mot pog innført enkelte steder i Australia, Nord-Amerika og Storbritannia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «POG – lek med papp og gull». Aftenposten, 15. juni 1996
  2. ^ «Rik på Pog». Aftenposten, 19. august 1996.