Hopp til innhold

Stein, saks, papir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diagram som viser reglene til stein, saks, papir.
Diagram som viser reglene til Stein, saks, papir.

Stein, saks, papir er et enkelt spill som ofte brukes til å avgjøre småting mellom to personer. Spillet stammer fra Øst-Asia, men er i dag i bruk over store deler av verden.

Reglene er enkle: Hver spiller starter med knyttet neve, og beveger armen opp og ned et avtalt antall ganger (vanligvis tre eller fire) før begge spillerne viser tegnene samtidig. Tegnene er som følger:

  • «stein» (knyttet neve) – taper for papir (pakkes inn), vinner over saks (sløver)
  • «saks» (peke- og langfinger utstrukket i ca. 30-45 graders vinkel, vertikalt) – taper for stein (sløves), vinner over papir (klipper)
  • «papir» (hånden ut, alle fingrene sammen horisontalt) – taper for saks (klippes), vinner over stein (pakker inn)

Hvert tegn slår altså et annet.

Dersom begge spillerne gir samme tegn, blir resultatet uavgjort, og man må spille om igjen helt til en spiller slår den andre.

Instituttet for forskning på primater ved universitetet i Kyoto introduserte syv sjimpanser av varierende alder og kjønn til spillet. Valgte apen vinneren, ble den belønnet med en eplebit. Den smarteste av apene mestret spillet etter 53 dager. Som kontrollgruppe ble 38 barn i alderen 3-6 år introdusert til spillet. Sjimpansene mestret spillet på nivå med fireåringene.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]