Pneumocystis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pneumocystis
Pneumocystis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pneumocystis
P. Delanoë & Delanoë
Norsk(e) navn:
Hører til: Klasse: Pnemocystidomycetes,
Rekke: Sekksporesopper (Ascomycota),
Rike: sopper,
Opisthokonta,
eukaryoter
Antall arter:
Habitat:
Utbredelse:
Arter:

Pneumocystis er en slekt av sekksporesopper som koloniserer dyr og mennesker, og kan føre til alvorlig sykdom hos personer med svekket immunforsvar. Hos mennesker er lungebetennelse forårsaket av denne organismen (Pneumocystis-pneumoni (PCP)) en av de viktigste årsakene til død hos pasienter med aids eller andre alvorlige svekkelser av immunsystemet. Den forekommer også hos pasienter med ondartede sykdommer slik som leukemi og myelomatose. Lungebetennelse med denne organismen er ofte den sykdommen som varsler at hiv-infeksjonen har utviklet seg til aids.[1]

Pneumocystis-organismene ble først påvist i 1909, og klassifisert som encellede dyr (protozoer), men det var først etter at DNA-analyse ble utbredt på 1980-tallet at organismene ble klassifisert som sopp. Man trodde på slutten av 1970-tallet at det var ulike arter av Pneumocystis-selekten som fantes i ulike pattedyr, men det var først sent på 1980-tallet at man ved RNA-analyse kunne påvise klare genetiske forskjeller mellom artene.

Først i 2001 ble det klart at Pneumocystis-typen som ga sykdom hos mennesker var en egen art, og denne fikk navnet Pneumocystis jirovecii, etter den tsjekkiske patologen Otto Jirovec som først fant mikroben hos mennesker. (Tidligere ble mikroben omtalt som Pneumocystis carinii, men dette navnet er nå forbehold den arten som finnes hos rotter.)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lungebetennelse med pneumocystis». Pasienthåndboka.no. Besøkt 17. desember 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Morpho menelaus huebneri MHNT Male Dos.jpgDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.