Brøðrasamkoman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Brøðrasamkoman (Brødremenigheten) er det nest største trossamfunnetFærøyene etter Fólkakirkjan. Ved folketellingen i 2011 ble rundt 15 % av øyenes befolkning, 5 400 personer, regnet til Brøðrasamkoman,[1][2] men ettersom forsamlingen ikke registrerer medlemmer, finnes ikke noe nøyaktig tall.

Brøðrasamkoman har røtter i den internasjonale kristne vekkelsesbevegelsen kjent som Plymouth Brethren som oppsto på De britiske øyer på begynnelsen av 1800-tallet. Til Færøyene spredde vekkelsen seg gjennom arbeidet til den skotske evangelisten William G. Sloan som var aktiv på Shetland, Orknøyene og Færøyene fra 1860-tallet.

I 1879 bosatte Sloan seg på Færøyene og lot oppføre et forsamlingshus hvor han hadde regelmessige vekkelsesmøter. I løpet av 1880 lot de første av tilhengerne hans seg døpe, og 12. november 1880 da forsamlingen for første gang feiret nattverd regnes som brødreforsamlingens fødselsdag.

Den nye forsamlingen møtte sterk motstand, blant annet holdt Fólkakirkjans sokneprest i Tórshavn en serie foredrag hvor han advarte mot Sloans virksomhet, likeså var den rekke leserbrev i avisene fra prester og andre lutheranere. Forsamlingen vokste likevel sakte men sikkert, og ble etterhvert spredt på alle øyene. I dag finnes det et 30-talls menigheter med egne forsamlingshus rundt om Færøyene.

Frelsesbudskapet står sentralt i Brøðrasamkomans forkynnelse. Brøðrasamkoman har ikke noen egne bekjennelsesskrifter, men holder Bibelen som den eneste autoritet. Menighetens lære regnes likevel å være i tråd med den apostoliske trosbekjennelse. Ettersom de praktiserer voksendåp med full neddykking i tråd med det baptistiske dåpssyn blir de på folkemunne på Færøyene ofte kalt «baptister» selv om de ikke har noen direkte forbindelse til baptismesamfunnene.

Forsamlingen er prinsipielt i mot enhver sentral organisasjon og medlemsregister. De har derfor ikke søkt om status som registrert trossamfunn, og har følgelig ikke vigselsrett. Det er en lekmannsbevegelse uten pastorer eller andre ansatte, og de forskjellige lokale forsamlingene er selvstendige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Samkomutilknýti» (færøysk). Hagstova Føroya. 11. april 2014. Besøkt 11. juli 2016. 
  2. ^ «Kynsbýti fyri trúargrein og samkomutilknýti» (færøysk). Hagstova Føroya. 22. mai 2014. Besøkt 11. juli 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]