Plotthund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Plotthund

Plotthund er en amerikansk støver av coonhoundtypen og anses som en løs på drevet halsende hund. Typen er alet spesielt for jakt på bjørn og villsvin, men egner seg også til annen storviltjakt.

Plotthund er oppkalt etter Johannes Plott, en tysker som emigrerte til Nord-Amerika (New Bern, Nord-Carolina) i 1750 og tok med seg fem hunder fra hjemlandet (trolig av typen hannoveransk viltsporhund eller en blanding der denne inngikk). I Amerika gikk Johannes Plott, som var sønn av en viltvokter, senere under navnet George Plott.

Hunderasen er relativt ny i Norden, der den hovedsakelig brukes til jakt på villsvin og rovpattedyr, som brunbjørn, gaupe og rev. Typen kan imidlertid også regns som en hurtig drivende hund, men den er ikke like effektiv eller så hurtig som myndene.

Hunderasen hevdes i hovedsak å nedstamme fra hannoveransk viltsporhund (som trolig er en nær slektning av blodhund) og kanskje en eller flere andre tyske og kanskje østerrikske jakthunder av støvertypen. Tiroler bracke, tysk bracke, weimaraner (stående fuglehund) og steiersk ruhåret bracke er noen av de som nevnes. Stamtreet er imidlertid ikke kartlagt.

United Kennel Club anerkjente plotthund i 1946 (i gruppen Scenthounds). Hunderasen ble erklært som offisiell hunderase for Nord-Carolina i 1989.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Plott Hounds. The Digital Heritage Project. Western Carolina University and the Blue Ridge National Heritage Area. Besøkt 2017-02-17

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]