Plotthund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plotthund
Plotthund
Hundetypestøver, drivende hund, hetshund
OpprinnelseUSA
Egenskaperjaktrovvilt
Forventet livsløp11-12
Størrelsestor (18–34 kg)
Passer foraktive, erfarne
Anerkjennelser
FCIikke anerkjent (FCI #)
AKCHound Group
CKCikke anerkjent
KCikke anerkjent
UKCScenthound Group
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Plotthund er en amerikansk støver av coonhundtypen, som anses som en løs på drevet halsende hund. Typen er alet spesielt for jakt på bjørn og villsvin, men egner seg også til annen storviltjakt. Den regnes både til gruppen med tresettere og treskjellere, avhengig av hvilken preferanse hunden primært jakter etter.

Noen regner også foxhound og en håndfull andre langbeinte støvere (coonhunder) som plotthunder, når de trenes for jakt på større rovvilt, men disse hundene mangler ofte de grunnleggende egenskapene som de «ekte» plotthundene har blitt avlet etter. Og, ulikt andre coonhounder så nedstammer ikke plotthund direkte fra foxhound, men derimot fra en tysk støvertype.

Plotthunder er store hunder. De veier normalt omkring 18–34 kg (avhengig av kjønn). Skulderhøyden ligger omkring 53–69 cm.

Plotthund er oppkalt etter Johannes Plott, en tysker som emigrerte til Nord-Amerika (New Bern, Nord-Carolina) i 1750 og tok med seg fem hunder fra hjemlandet (trolig av typen hannoveransk viltsporhund eller en blanding der denne inngikk). I Amerika gikk Johannes Plott, som var sønn av en viltvokter, senere under navnet George Plott.

Hunderasen er relativt ny i Norden, der den hovedsakelig brukes til jakt på villsvin og større rovpattedyr, som brunbjørn, gaupe og rev. Typen kan imidlertid også regnes som en hurtig drivende hund, men den er verken like effektiv eller hurtig som mynder.

Hunderasen hevdes i hovedsak å nedstamme fra hannoveransk viltsporhund (som trolig er en nær slektning av blodhund) og kanskje en eller flere andre tyske og kanskje østerrikske jakthunder av støvertypen. Tiroler bracke, tysk bracke, weimaraner (stående fuglehund) og steiersk ruhåret bracke er noen av de som nevnes. Stamtreet er imidlertid ikke kartlagt.

United Kennel Club anerkjente plotthund i 1946 (i gruppen Scenthounds). Hunderasen ble erklært som offisiell hunderase for Nord-Carolina i 1989.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Plott Hounds. The Digital Heritage Project. Western Carolina University and the Blue Ridge National Heritage Area. Besøkt 2017-02-17

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]