Plan International Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Plan Norway»)
Plan International Norge
Offisielt navnPlan International Norge
Org.formStiftelse
Org.nummer976793382
Stiftet5. august 1996[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
StyrelederHeikki Holmås
MedlemskapRORG-samarbeidet (ukjent2021)[2]
Adm.dir.Kari Helene Partapuoli
Nettstedplan-norge.no (no)

Plan International Norge, eller Plan Norge,[3] er en norsk stiftelse som driver bistandsarbeid, og er del av Plan International som opererer i 22 giverland og i 51 utviklingsland. Organisasjonen Plan International ble grunnlagt i Spania i 1937 av den britiske journalisten John Langdon-Davies, i samarbeid med Eric Muggeridge.

Organisasjonen er tildelt TV-aksjonen for 2021, med tittelen «Barn, ikke brud».[4] Inntektene fra TV-aksjonen skal gå til bekjempelse av barneekteskap i Mali, Niger, Malawi, Bangladesh og Nepal.

Organisasjonen[rediger | rediger kilde]

Plan International ble etablert i Norge i 1996. Plan har fadderskap som basis for sitt innsamlings- og kommunikasjonsarbeid. Per 2020 har mer enn 130 000 fadderbarn en Planfadder fra Norge. Plans målsetning er at alle barn skal få realisert sine muligheter og at barns rettigheter og verdighet blir respektert i tråd med FNs barnekonvensjon og menneskerettighetene. Der barn ikke har det bra, har ofte jenter det verst. Derfor har Plan et særlig fokus på jenter. Plan er religiøst uavhengig og partipolitisk nøytral. Organisasjonen har som mål at de innsamlede midlene fordeles i forholdet 80-20, som vil si at 80 prosent går til utviklingsformål, mens 20 prosent anvendes til innsamling og administrasjon.

Plan gir årlig ut rapporten Because I am a girl som handler om situasjonen for verdens jenter, og organisasjonen setter spesielt fokus på jenter i forbindelse med rapportlansering, markeringen av den internasjonale jentedagen 11. oktober og utdeling av Jenteprisen.

Generalsekretær

Plan Internationals historie[rediger | rediger kilde]

Plan International ble etablert i 1937, i Spania. Den britiske krigssreporteren John Langdon-Davies var utenrikskorrespondent under den spanske borgerkrigen, mens Eric Muggeridge jobbet for flyktninger i Spania. Sammen etablerte de Plan. Bakgrunnen var at Langdon-Davies fikk ideen om å etablere et forhold mellom giver og mottaker – en modell som setter barn i sentrum og hvor barn er kjernen i alt Plan gjør. Plans opprinnelige mål var å gi mat, husly og utdanning til spanske barn under den spanske borgerkrigen. Under den andre verdenskrig ble Plan kjent som organisasjonen Foster Parents Plan for War Children, og jobbet i Storbritannia med å hjelpe barn i Europa som hadde mistet sine nære.

Etter krigen ekspanderte Plan til flere land i Europa og Kina. På 1960-tallet utvidet Plan til flere land i Asia og Latin-Amerika og på 70-tallet til Afrika. Den amerikanske førstedamen Jacqueline Kennedy var ambassadør for Plans 25-årsjubileum i 1962.

Plans virksomhet i Sri Lanka ble i 2021 omtalt som en «bistandsfiasko».[5] Plan stengte kontoret på Sri Lanka i 2019 etter 38 år i landet. Beslutningen ble tatt på bakgrunn av Plan Sri Lanka sin manglende evne til å levere kostnadseffektive prosjekter.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.rorg.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Plan Norge; frivillighetnorge.no
  4. ^ TV-aksjonen NRK 2021; blimed.no
  5. ^ S. Majid. «Plans bistandsfiasko»; VG, 2.7.2021
  6. ^ Gunvor Kronman: Lessons from Sri Lanka; plan-international.org, 25.6.2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]