Plan Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Plan Norge
Plan Norge
Type Stiftelse
Org.nummer 976 793 382
Stiftet 5. august 1996
Hovedkontor Tullins gt. 4C
Int. tilknytning Plan International
Generalsekretær Kjell Erik Ullmann Øie
Virkeområde Norge
Formål Å direkte – men hovedsakelig indirekte gjennom Foster Parents Plan International, Inc. USA så lenge denne allmennyttige organisasjonen fortsetter å følge stiftelsens formål – tilby sosial støtte og finansiell og materiell bistand til barn og deres verdige fattige familier i land som ikke selv har mulighet til å gi slik sosial støtte og assistanse.[1]
Inntekt 434 millioner kroner (2014)[2]
Nettsted plan-norge.no

Plan Norge er en stiftelse som driver bistandsarbeid. Plan Norge er en del av Plan International som opererer i 22 giverland og i 50 utviklingsland. Organisasjonen Plan International ble grunnlagt i Spania i 1937 av den britiske journalisten John Langdon-Davies, i samarbeid med Eric Muggeridge. Plan er en politisk og religiøst uavhengig organisasjon.

Organisasjonen[rediger | rediger kilde]

Plan Norge ble etablert i Norge i 1996. Plan har fadderskap som basis for sitt innsamlings- og kommunikasjonsarbeid. Per januar 2016 er det 136 000 fadderskap gjennom Plan Norge her i landet. Organisasjonen . Plans målsetning er at alle barn skal få realisert sine muligheter og at barns rettigheter og verdighet bli respektert i tråd med FNs barnekonvensjon og menneskerettighetene. Plan er religiøst uavhengig og partipolitisk nøytral.har som mål at de innsamlede midlene fordeles i forholdet 80-20, som vil si at 80 prosent går til utviklingsformål, mens 20 prosent anvendes til innsamling og administrasjon.

Plan gir årlig ut Because I am a girl-rapporten som handler om verdens jenter, og setter spesielt fokus på jenter i forbindelse med rapportlansering, markeringen av den internasjonale jentedagen 11. oktober og utdeling av Jenteprisen.

Generalsekretær[rediger | rediger kilde]

Plans styre består av Jan Erik Korssjøen (styreleder), Knut Arild Hareide, Hilde Hummelvoll, Siv Nordrum, Bjarne Håkon Hanssen, Terje Vigtel, Kjell Sigurd Røisli (ansatterepresentant), Amund Røhr Heggelund (ungdomsrepresentant fra URO) og Frida Enholm Husem (observatør og ungdomsrepresentant fra URO).

Plan Internationals historie[rediger | rediger kilde]

Plan International ble etablert i 1937, i Spania. Den britiske krigssreporteren John Langdon-Davies var utenrikskorrespondent under den spanske borgerkrigen, mens Eric Muggeridge jobbet for flyktninger i Spania. Sammen etablerte de Plan. Bakgrunnen var at Langdon-Davies fikk ideen om å etablere et forhold mellom giver og mottaker – en modell som setter barn i sentrum og hvor barn er kjernen i alt Plan gjør. Plans opprinnelige mål var å gi mat, husly og utdanning til spanske barn under den spanske borgerkrigen. Under den andre verdenskrig ble Plan kjent som organisasjonen Foster Parents Plan for War Children, og jobbet i Storbritannia med å hjelpe barn i Europa som hadde mistet sine nære.

Etter krigen ekspanderte Plan til flere land i Europa og Kina. På 1960-tallet utvidet Plan til flere land i Asia og Latin-Amerika og på 70-tallet til Afrika. Den amerikanske førstedamen Jacqueline Kennedy var ambassadør for Plans 25-årsjubileum i 1962.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
  2. ^ Økonomi

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]