Hopp til innhold

Plagionotus detritus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plagionotus detritus
Nomenklatur
Plagionotus detritus
Linnaeus, 1758
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektPlagionotus
Økologi
Habitat: åpen skog med eik
Utbredelse: Vestlige den palearktiske sone
I Norden i Sørøst-Sverige.

Plagionotus detritus er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten finnes bare i det sørøstlige Sverige i Norden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10–19 mm), nokså kraftig, gul og svart trebukk. Den kan ligne på de andre trebukkene som etterligner veps, særlig slektningen eikebarkbukk Plagionotus arcuatus, men de gule områdene er større enn hos sistnevnte. Antennene er rundt halvparten så lange som kroppen og mørkt rødlige. Hodet er svart med gule tegninger. Pronotum er bredere enn langt, med sterkt rundede sider, svart med to gule, ganske rette tverrbånd. Dekkvingene er svarte med fem gule tverrbånd. Den gule båndene er ganske rette, bortsett fra det andre som er krummet, og blir stort sett bredere bakover. Beina er brunoransje.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg under barken på nylig døde greiner av eik. Når larven er fullvoksen, gnager den seg noen centimeter inn i veden. Larveutviklingen tar 1-2 år. De voksne billene løper omkring på trestammer og greiner fra juni til juli. Bevegelsene såvel som utseendet ligner da på veps.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i deler av Europa, dessuten i Asia øst til Iran. I Norden er den funnet spredt i det sørøstlige Sverige, men det er få nyere funn av arten.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata