Hopp til innhold

Pinjeprosesjonsspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pinjeprosesjonsspinner
Nomenklatur
Thaumatopoea pityocampa (Traumatocampa pityocampa)
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
pinjeprosesjonsspinner
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
SlektThaumatopoea
Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: Sør- og Mellom-Europa; ikke i Norden

Pinjeprosesjonsspinner (Thaumatopoea pityocampa) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Som hos slektningen eikeprosesjonsspinner (Thaumatopoea processionea) lever de hårete larvene selskapelig i store silkespinn, og de kan legge ut på vandring i lange rekker. Larvene har gifthår og kan forårsake betydelige helseproblemer, se under eikeprosesjonsspinner. Denne arten forekommer i Sør- og Mellom-Europa, og larvene lever på furuarter (Pinus).

En "prosesjon" av larver av Thaumetopoea pityocampa

Utseende[rediger | rediger kilde]

Den voksne sommerfuglen er en middelsstor, lysgrå spinner, forvingene har to smale, mørke tverrstriper. Larvene er mørkebrune, noe rødlige på ryggen, tett kledt med lange hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Pinjeprosesjonsspinnerens larver er oppsiktsvekkende, i tillegg til de skogskader og helseproblemer de forårsaker, og de har vært gjenstand for mange studier. Den franske entomologen Reaumur publiserte et arbeid i 1736, også Henri Fabre har skrevet om disse larvene (Fabre, 1916). Larvene er aktive om vinteren, de klekkes i september og er fullt utvokst i mars. De lever sammen i store, teltlignende spinn av silke på ulike furuarter, blant andre pinje (Pinus pinea), strandfuru (Pinus pinaster), svartfuru (Pinus nigra) og aleppofuru (Pinus halepensis). Larvene er ute og spiser om natten, og kan være aktive selv om det er litt frost. Om dagen sitter de inne i spinnet. Dette virker da som en solfanger og temperaturen kan bli en god del høyere enn i luften omkring, noe som hjelper larvene å fordøye barnålene de har spist i løpet av natten. Larvene legger ut spor av feromoner fra teltet til greinene der de spiser, og følger senere disse. De spinner også silketråder. Når de er utvokst i mars, kryper de sammen ned på bakken på leting etter et egnet sted å grave seg ned for å forvandle seg til pupper. Larvene går da på en rekke (prosesjon), hver larve er i kontakt med hårene på bakenden på den foran, det ser ut til at det er dette som holder prosesjonen sammen. Et slikt tog kan bestå av opptil 300 larver. Larvene graver seg ned på et sted med passe myk jord, og tilbringer de varme og tørre sommermånedene som pupper. De voksne spinnerne klekkes i august. De lever bare kort tid, etter paringen legger hunnen ca. 300 egg i en sylindrisk samling rundt en barnål. Eggene blir dekket av skjell fra hunnens bakkropp. De klekkes etter noen uker.

Irriterende larver[rediger | rediger kilde]

Larvene er kledt med tusenvis av neslehår, som lett brekker av og kan føres med vinden. Om man får disse på huden, kan de forårsake utslett og allergiske reaksjoner, mens man i verste fall kan risikere varige synsskader om man får dem i øynene. Larvehudene som ligger igjen når larvene har skiftet skinn, er særlig problematiske når disse tørker ut og smuldrer opp. Et brukt "telt" kan inneholde hundrevis av slike larvehuder og dersom det blåser i stykker blir disse spredt med vinden. Slik utgjør de forskjellige prosesjonsspinner-artene et betydelig helseproblem i områder der de er vanlige.

Skogsskader[rediger | rediger kilde]

Larvesamlingene setter til livs store mengder barnåler og kan snauete skogen. Denne arten er regnet som kanskje det mest problematiske skadeinsektet på furuskog i middelhavsområdet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Pinjeprosesjonsspinneren finnes i Nord-Afrika og Sør- og Mellom-Europa så langt nord som det sørlige Tyskland. Det at larvene er aktive om vinteren hindrer trolig arten fra å spre seg lenger mot nord.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Fitzgerald, T.D.: Social Caterpillars: Pine Processionary Caterpillar Thaumetopoea pityocampa (Thaumetopoeidae). [1]
  • Fabre, J.H. (1916) The Life of the Caterpillar. Dodd & Mean Co. Inc, New York

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata