Pierre Kartner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pierre Kartner
Petrus Antonius Laurentius Kartner
Vader Abraham.jpg
Vader Abraham (Pierre Kartner) på TROS Muziekfeest op het plein i Deventer, The Netherlands
Født11. april 1935[1][2]Rediger på Wikidata (85 år)
ElstRediger på Wikidata
Ektefelle Annie
Beskjeftigelse Musiker, komponist, produsent
Nasjonalitet Nederlandsk
Utmerkelser Gouden HarpRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Vader Abraham, Father Abraham
KallenavnVader Abraham
SjangerSlager, danseband
InstrumentSang
Aktive år1962 - fremdeles aktiv
PlateselskapDureco
Nettsted[1]
IMDbIMDb
Tidligere band
Duo X, De Dikke & De Dunne, Vader Abraham en zijn goede zonen,

Petrus Antonius Laurentius (Pierre) Kartner (født 11. april 1935 i Elst), mest kjent som Vader Abraham (på norsk Fader Abraham), er en nederlandsk sanger, komponist og produsent. Han står bak et utall nederlandske slagerartister og sanger. Internasjonalt er han blant annet kjent for «Smurfesangen». Han bor nå i Breda.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ungdomsår[rediger | rediger kilde]

Kartner ble født på stasjon i Elst, som sønn av stasjonssjefen. Han jobbet etter konditorskolen på en sjokoladefabrikk i Hoboken (Antwerpen), en jobb han tjente så lite på, at han noen ganger sølte sjokolade på kjeledressen med vilje for å lage sjokoladepålegg av det når han kom hjem til sønnen sin.[3] Senere jobbet han som konditor og hadde ei pølsebu som han solgte pommes frittes fra. Kartner vant sitt første talentkonkurranse da han var åtte år.

1960-tallet var Kartner en del av sangtrioen The Lettersets. Etter oppløsningen av gruppa var Kartner promotor for plateselskapet Negram en liten stund. Deretter jobbet han fra omkring 1967 for samme selskap, men da som produsent.

Under navn som Pierre, Lord Wanhoop, The Headlines, The Lettersets, Het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie, De Uilen og Duo X (sammen med Annie de Reuver), produserte han et talløst antall plater for Dureco- og Elf Provinciën plateselskap hvor han selv også sørget for sang. Sammen med Ad Nijkamp dannet Pierre Kartner ad hoc gruppa De Dikke & De Dunne og sammen spilte de inn singelen Ik zal nooit meer dronken wezen. Det var dette samarbeidet som senere skulle danne basis for skapelsen av figuren Vader Abraham og de syv sønnene.

Han prøvde også å hjelpe artister som Willemien, Joke en Ben og De Kermisklanten med å slå igjennom. Det gikk sånn passe bra og ga lite suksess. Den virkelig store fulltrefferen gjorde han først i 1970 da Corry en de Rekels, oppdaget av han, lå uker i strekk i øverste sikte på hitlistene med hans komposisjon «Huilen is voor jou te laat».

Etter suksessen med «Huilen is voor jou te laat», virket det som at hver plate som Kartner produserte, skrev teksten til eller komponist uunngåelig ble en suksess. I løpet av 1970-åra var han mannen bak blant andre Ben Cramer («De clown») («De Clown» ble opprinnelig skrevet av Georges Chatelain, originaltittelen var «Allez viens on danse» men Kartner skrev den nederlandske teksten for Ben Cramer[4]), Jacques Herb («Manuela») og Wilma («Zou het erg zijn lieve opa»). Kartner skrev også Nederlands bidrag til Eurovision Song Contest i 2010, «Ik ben verliefd (Sha-la-lie)» framført av Sineke.

«Vader Abraham»[rediger | rediger kilde]

Med karnevalshitten «Vader Abraham had zeven zonen», ble også figuren «Vader Abraham» født. Ved den første tv-opptreden ble det i en fei satt sammen en gruppe av «sju sønner» hvor av dem fem var menn og to var (utkledde) kvinner. Etter dette ble gruppa døpt Vader Abraham en zijn goede zonen (på norsk Far Abraham og hans gode sønner) og fulgte Ad Nijkamp, Ben van Dongen, Bram Stukje og Hans Lauwe Pierre Kartner. De gjorde det godt og fikk en rekke sanger blant topp ti, blant andre «Pootje Baaien», «Jij En Ik Blijven Bestaan», «Vader Abraham Had 7 Zonen», «Olleke Bolleke» og «Uche Uche Uche». Da gruppa gikk i fra hverandre rundt 1973 på grunn av økonomiske problemer, var Ad Nijkamp den eneste igjenværende «gode sønnen» og tok på seg å være manager for Pierre Kartner. På den tida gikk også De Vader Abraham Show på forskjellige sener, blant andre Ahoy i Rotterdam. Der opptrådte artister som Jaques Herb, De Kermisklanten, Ben Cramer, De Gebroeders Brouwer, Mieke og Het Vader Abraham Showorkest.

Kartner hadde selv enkelte hits under artistnavnet Vader Abraham som blant annet «Het kleine café aan de haven» og «'t Smurfenlied», bedre kjent som «Den lilla cafén vid hamnen» og «Smurfesangen» i Norge. Begge nøt de stor internasjonal suksess. «Smurfesangen» solgte verden over mer enn 25 millioner plater, ble oversatt til en haug språk og omkring 250 artister gjorde en kåver av «Het kleine café aan de haven». Sangen ble gitt ut på EP av det irske bandet The Fureys i 1987 sammen med Davey Arthur under det engelske navnet «The Red Rose Café». Denne oversatte versjonen oppnådde klassikerstatus innenfor sjangeren.

Fra senere 1980-tallet og utover ble Kartners suksess mindre selvsagt. Selv om hans store suksess på 1970-tallet gjorde han til en velkommen gjest i underholdningsprogramTV og i radio, lyktes han ikke i å skape nye slagere. Kartner la først og fremst skylda for dette på de etablerte medienes motvilje mot å gi han spilletid. I forbindelse med dette viste han ofte til at han ble tatt mer seriøst i eksempelvis Mexico. Der han ble tildelt prisen for den mest populære artisten i Mexico i 1983[5].

Kartner ble også kjent for sine Wuppies med hitten «Wij zijn de Wuppies». Kartner hadde sakt seg villig til å hjelpe Tom Bodt og Eduard van Wensen med å få den lille lodotten med øyne, wuppien (weepul på engelsk), ut på det nederlandske markedet. Butikkjeden Albert Heijn og artisen Johan Vlemmix som hadde en Wuppie-kampanje og en Wuppie-sang i samband med fotball VM i 2006 og Kartner så seg nødt til å saksøke disse. Også Ome Henk, en tegneseriefigur, måtte tåle steken etter sin parodi «Vader Asobram en de Wuppies- Hee ouwe lul». Kartner beregnet egenhendig at rundt to milliarder mennesker måtte kjenne til han på dette tidspunktet.[6]

Politikk[rediger | rediger kilde]

Pierre Kartner i 1980

Allerede på 1970-tallet viste det seg at Kartner ikke var særlig godt likt blant bestemte deler av de toneangivende journalistene og anmelderne i tv og presse, da han uttalte seg om de høye nederlandske avgiftene. I 1974 skrev han karnevalssangen «Den Uyl is in den olie», hvor han kalte Joop den Uyl, statsminister for det nederlandske arbeiderpartiet, PvdA, for drukken. Boerenpartijs parlamentsmedlem Hendrik Koekoek var også med på å synge refrenget. I 1975 kom «Wat moeten we met de Arabieren hier», (= Hva skal vi med araberne her) og i 1976 «De leger der werklozen» (= Hæren av arbeidsledige).

Kartner ble sett på som en høyreorientert artist og det ga i de polariserte 1970-åra ofte Kartner anledning til å kritiserte den generelt venstreorienterte visesang- og revyverdenen i Nederland. Slik kom singelen «Wimmetje gaat, Pimmetje komt» ut den 16. februar 2002, hvor Kartner og Pim Fortuyn synger en duett.[7] Det ble en beskjeden hitt og kom ikke lengre enn en 88.-plass på den nederlandske Singel Top 100.

«Tre år til»[rediger | rediger kilde]

Den 26. mai 2007 uttalte Kartner via den flamske avisa Het laatste nieuws at han skulle fortsette å synge i tre å til, altså til hans 75-årsdag: «Jeg har gitt mye, men jeg innser at jeg jo må være litt mer hjemme. For kona»

Pierre Kartner i populærkulturen[rediger | rediger kilde]

 • I Nero (tegneserie) albumet De straal van Oemtata fra 1974 forteller en rekke gutter som er «imot» alt at de også er imot Vader Abraham.
 • I Suske og Wiske (tegneserie) De kleurenklabber fra 1989 drømmer Lambik at han har like stor suksess som Vader Abraham da han plutselig blir vekket av at telefonen ringer.
 • Vader Abraham endte sammen med Harry Mulisch på 10.-plass da nederlenderne stemte over Den verste nederlenderen i 2004.
 • I 1970-åra klippet han skjegget av seg på direkten på TV-aksjonen «Geven voor leven», som lovet etter at resultatet innsamlede gylden hadde gått over en gitt sum.

Andre singelfakta[rediger | rediger kilde]

 • I 1992 ga 7 Sons ut en singel med tittelen «Vater Abraham ist tot», en parodie på L.A. Styles «James Brown is dead».
 • I 2002 ga Vader Abraham igjen ut «'t Smurfenlied» i Belgia, denne gangen med gruppa Dynamite. Sangen ble en suksess og nådde en 13.-plass på den belgiske hitlisten.[8]
 • I samband med den nye røykeloven i 2008, tok han «Het kleine café aan de haven» opp med den nye navnet «Daar in dat rookvrije café» (= Der i den røykfrie cafeen).
 • Pierre Kartner har hatt flere sanger inne på de nederlandske hitlistene enn noen annen artist, nemelig 69. Tre av disse nådde helt opp til topps: «Zou het erg zijn», «Lieve opa» (med Wilma), «Den Uyl is in den olie» (med Boer Koekoek) og «'t Smurfenlief» (med smurfene).
 • «'t Smurfenlied» var i 1977 den mest solgte singelen i Nederland, med rundt regnet 400 000 solgte singler.

Diskografie som Vader Abraham[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Hendrik Koekoek og Pierre Kartner mottar gullplater 20. februar 1974.
 • Vader Abraham & zijn Goede Zonen, 1973, (med hans gode sønner)
 • Zo is het leven, 1973
 • In Smurfenland, 1977, (med smurfene)
 • De wonderlijke Wuppie wereld, 1981, (met wuppiene)
 • Together forever, 1990, (med smurfene)
 • Vader Abraham totaal, 1993, (samlealbum)
 • Lach naar de wolken, 1994, (som Pierre Kartner)
 • 25 Jaar: Zijn 36 grootste successen, 1995, (samlealbum)
 • 30 jaar Vader Abraham, 2000, (samlealbum)

Singler[rediger | rediger kilde]

 • «Hallo, mijnheer den Uil je onderbroek is vuil», 1969, (som De Uilen)
 • «In gedachten zie ik 't kerkje weer», 1969, (med med bandet Duo X)
 • «Niemand kan ons toch scheiden», 1970, (med med bandet Duo X)
 • «Laat me niet alleen», 1970, (med med bandet Duo X)
 • «Kijk in mijn ogen», 1970, (med med bandet Duo X)
 • «Heb je nog een bloemetje voor m'n knoopsgat, schat?», 1971, (med Toon & Herman)
 • «Vader Abraham had 7 zonen», 1971, (med med hans syv gode sønner)
 • «(Baaie baaie) Pootje baaien», 1971, (med hans syv gode sønner)
 • «Zou het erg zijn lieve opa», 1971, (met Wilma Landkroom)
 • Jij en ik blijven bestaan (de wereld zal toch ooit vergaan), 1971, (med hans syv gode sønner)
 • «Olleke bolleke», 1972, (med sine gode sønner)
 • «Ajax, leve Ajax!», 1972, (med sine gode sønner)
 • «Zo is het leven», 1972
 • «Veronica 538», 1972, (med sine gode sønner, Jacques Herb & De Makkers)
 • «Vader Abraham», 1972, med sine gode sønner
 • «Uche uche», 1973, (med sine gode sønner)
 • «Bedankt lieve ouders», 1973
 • «Ajax wint de Europacup», 1973, (med sine gode sønner)
 • «Haremlied (Je kijkt van top tot teen)», 1973, (med sine gode sønner)
 • «Kinderogen», 1973
 • «Ay-ay-ay Don José», 1974, (med Vader Abraham Show Orkest)
 • «Den Uyl is in den olie», 1974, (med Hendrik Koekoek)
 • «Koekoeroekoekoe Paloma», 1974, (med Vader Abraham Show Orkest)
 • «In de C-klasse», 1974
 • «Die ene herinnering», 1974
 • «Maar in m'n tuin daar bloeit een roos», 1974
 • «Geven voor leven», 1974
 • «Hoera retteketet (een hoeraatje voor het kabinet)», 1975
 • «Camp», 1975, (med Vader Abraham Show Orkest)
 • «Zomertijd», 1975, (med Mieke)
 • «In 't kleine café aan de haven»,1976
 • «Het leger van werkelozen», 1976, (med Mieke, De Kermisklanten & Weesper Mannenkoor)
 • «Niet elke oester heeft een parel», 1976, (med Mieke)
 • «Als je wilt weten wie ik ben», 1976
 • «Mooi Griekenland», 1976
 • «Adeile», 1977
 • «Sta even stil», 1977
 • «Oh Mario», 1977
 • «'t Smurfenlied», 1977, (med smurfene)
 • «Smurfenbier», 1978, (med smurfene)
 • «Mary Rose», 1978
 • «Als je weggaat», 1978
 • «Nee daar trappen we niet in», 1979
 • «Hij was goed voor z'n moeder», 1979, (med 5 PK)
 • «999», 1979, (med 5 PK)
 • «Ring ring ring», 1979
 • «Laat de Russen maar komen / Aa'me hoelala», 1980
 • «De havens van Rotterdam», 1980
 • «Bedankt piraten», 1980
 • «Mijn dorpje Elst bij Nijmegen», 1980
 • «Vrede», 1981, (med Donna Lynton & het koor Standfaste)
 • «Wij zijn de Wuppies», 1981, (med wuppiene)
 • «Liefde is als een roos», 1981, (med Dennie Christian)
 • «In het zuiden», 1982
 • «Vraag 't aan de dieren», 1982
 • «We hebben allemaal een neus», 1982
 • «Ja, ja ik voel 't al», 1983
 • «De fanfare / Als we gaa»n..., 1984
 • «Ik leef om te leven», 1984
 • «Musica», 1984, (som Pierre Kartner)
 • «Brinkman, minister Brinkman.......», 1985
 • «Het derde been van Vandersteen», 1986
 • «Ik breng geen bloemen voor je mee...», 1987, (med Barry Hughes)
 • «Het apenlied (Rare mensen)», 1987
 • «Ik ben nog steeds verliefd op jou», 1987
 • «Waarom huil je nou», 1988, (med Tessa)
 • «Zorg dat je met kerstmis nooit alleen bent», 1988, (med Tessa)
 • «Sjaan, je moet vanavond maar niet wachten», 1989
 • «Op de deksel van de jampot...», 1990
 • «Doe mij maar na», 1990, (med smurfene)
 • «Door jou heb ik 's nachts koude voeten», 1991
 • «Vandaag zal heel de wereld even anders zijn», 1992
 • «We gaan naar Zweden», 1992
 • «Dicht bij elkaar», 1992, (med Carry Tefsen)
 • «Mien, laat de liefde aan me zien», 1993
 • «Greetje, jij maakt ons gek», 1994
 • «Van Breda tot aan Maastricht», 1995
 • «Als je inlegkruisje maar goed zit», 1996
 • «Nu zijn we alle twee artiesten», 1996, (med Frans Bauer)
 • «Met z'n allen Montignacen», 1998
 • «Adios mijn vriend», 1998, (med Corry Konings)
 • «Tussen kroegen en kerken», 2000
 • «Dan zingen we 1,2,3 (waar zou toch de zevende hemel zijn)», 2005
 • «Het moederlied», 2005, (med Wesley)
 • «'t Smurfenlied», 2005, (med Dynamite)
 • «De engel», 2011, (med Sander Scheurwater)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014
 2. ^ Discogs, oppført som Vader Abraham, Discogs artist-ID 283556, besøkt 9. oktober 2017
 3. ^ http://www.mt.nl/1/1825/home/pierre-kartner-de-meest-succesvolle-artiest-aller-tijden.html
 4. ^ http://www.georgeschatelain.com/en/de_clown_ben_cramer/
 5. ^ Vader Abraham i Muziekencyclopedie til Muziekcentrum Nederland.
 6. ^ Vader Abraham stopt over drie jaar, De Telegraaf, 26. mai 2007
 7. ^ «Wimmetje» er her en diminutiv for Wim Kok.
 8. ^ Vader Abraham (70) maakt nieuwe zomerhit met Dynamite, nieuwsblad.be, 13-06-2005

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Pierre Kartners og Vader Abrahams stein i The walk of fame i Rotterdam.
 • Frijters, John: Als je wilt weten wie ik ben. (Zaandam, B.V. Flamingo Productions, 1977)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]