Blæresnegler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Physidae»)
Blæresnegler
Nomenklatur
Physidae
Rafinesque, 1815
Populærnavn
blæresnegler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeBløtdyr
KlasseSnegler
OrdenLungesnegl
OverfamilieVannlungesnegler
Økologi
Antall arter: over 55
Habitat: limnisk
Utbredelse: Europa, nord i Asia, Nord- og Mellom-Amerika, Vestafrika
Inndelt i

Blæresnegler er en familiegruppe av snegler og de er en av delgruppene blant vannlungesneglene (Basommatophora). Blæresneglene er utbredt i hele verden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Blæresnegler kan variere noe i skallform og farge og er derfor være vanskelige å artsbestemme. De er små snegler med et rundt, kuleformet, glatt skall. Skallet har tynne vegger og mange arter er grønn-brune på farge. Hos blæresnegler blir skallet sjelden over 11-12 millimeter bredt. I likhet med skivesnegler er skallet er snodd mot venstre i motsetning til de fleste andre snegler som har høyrevridd skall. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Lungeåpningen hos en blæresnegl vil da være på venstre side. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Blæresneglen lever i ferskvann, vanligvis i brakkvann, myrer og innsjøer. De trives best i tett vegetasjonrike steder. De har ingen problemer med å tørke ut en kort periodee.

Den formerer seg raskt, og kan rekke flere generasjoner i løpet av en sommer. De kan lett bli mange. Eggene er gjennomsiktige og innkapslet i faste, geleaktige klaser og legges på planter, steiner og andre objekter.

Størrelsen på blæresneglene er fra 13 millimeter (Physa fontinalis) til 20 millimeter (Physa acuta).

Systematisk inndeling med europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen omfatter stort sett bare de europeiske ned til artsnivå.[1] Blæresnegler er en delgruppe av vannlungesnegler.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]