Bølgestripet nepejordloppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Phyllotreta undulata)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bølgestripet nepejordloppe

Vitenskapelig(e)
navn
:
Phyllotreta undulata
(Kutschera, 1860)
Norsk(e) navn: Bølgestripet nepejordloppe
Hører til: jordlopper ,
bladbiller,
biller
Habitat: ulike korn
Utbredelse: kosmopolittisk
finnes i Norge

Bølgestripet nepejordloppe (Phyllotreta undulata) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er utbredt i det meste av verden.[1] Den finnes i Norge og lever på havre, bygg, rug og hvete.

Bølgestripet nepejordloppe er en liten bille, mellom 2-2,3 mm lang. Dekkvingene er mørke, med et bredt langsgående gult bånd på hver dekkvinge. Båndet er nesten like bredt hele veien, som ved skuldrene, men smalner litt bakover. Halsskjoldet er mørkt, nær svart. Kroppen er litt langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise av planten, larvene lever i jorden og spiser på røttene, mens de voksne (imago) lever på selve planten. Enkelte år kan de bli tallrike og regnes da som skadedyr.

Bølgestripet nepejordloppe tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea besøksdato: 14. februar 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]