Philippe Perakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Philippe Perakis
Philippe Perakis.gif
Philippe Perakis var en pionér innen bruk av beskyttelse ved utfor på terrengsykkel. Enkelte mente han lignet på en astronaut.
Født30. mars 1966 (52 år)
Beskjeftigelse Terrengsyklist
Nasjonalitet Sveits

Philippe Perakis (født 30. mars 1966 i Sveits) er en sveitsisk tidligere profesjonell utfor-syklist. Han var en pionér innen bruk av avansert beskyttelsesutstyr ved utforterrengsykkel og bidro til større utbredelse av bruk av overkroppsbeskyttelse i andre hastighetssporter som bl.a. utfor på ski.

På begynnelsen av 90-tallet var Perakis sterkt eksponert i internasjonal terrengsykkelpresse, og en av de mest profilerte og populære terrengsyklistene. Han ble kjent for bruken av ekstreme beskyttelsesdrakter med særskilt spennende utseende (på folkemunne kalt «rustninger») og fulldempede utforsykler med futuristiske design, og ble ofte omtalt som «astronauten». På dette vis bidro han gjennom sin profesjonelle karriere til å gjøre innovasjoner på sykkel og beskyttelsessiden populært og kommersielt utbredt.

Perakis var den første europeiske utøver som vant det tradisjonsrike og ekstreme utforrittet «Mammoth Kamikaze» i USA, der utøverne kommer opp i hastigheter på over 110 km/t. Under en annen konkurranse, verdensmesterskapet i 1990, i en løype kalt the Purgerator, endte Perakis på andreplass i kvalifiseringen, hvorpå han i treningen kjørte ut og brakk armen. En annen rytter hadde to dager tidligere falt og fått brist i både nakken og armen. Perakis hadde kjørt så spektakulært at Greg Herbold, som vant konkurransen og ble verdensmester i utforsykling for 1990, uttalte «The way he was riding scared me half to death».[1]

Det var i 1992, da terrengsykkelsporten fremdeles var i den spede begynnelse, at Perakis på eget initiativ begynte å benytte beskyttelsesutrusning fra motorsykkelbransjen. Hans favoritt var rustninger av italienske Dainese, et verdensledende italiensk konsern innen beskyttelsesbekledning for motorsport. Kort etter etablerte Dainese en egen avdeling dedikert til terrengsykling og annen idrett.[2] Det var først etter dette at Dainese satset på alpint-markedet og at bruk av ryggplater innen alpint ble vanlig, deriblant en slik som alpinisten Aksel Lund Svindal var ikledd ved det stygge fallet i Beaver Creek i 2007.[3]

Etter proffkarrieren arbeidet Perakis som sponsor- og markedsføringssjef for Dainese. Han slo seg deretter opp som konsulent innen merkevarebygging og markedsføring.

Verv[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]