Philhygra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philhygra
Philhygra botanicarum
Nomenklatur
Philhygra
Mulsant & Rey, 1873
Hører til
småkortvinger, Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: , 21 arter funnet i Norge
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Philhygra er en slekt av biller som hører til den store underfamilien småkortvinger (Aleocharinae) i familien kortvinger (Staphylinidae). Den ble tidligere regnet som en undergruppe av den store slekten Atheta. Det er beskrevet arter, 21 av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (2-6 millimeter), oftest mer eller mindre røde eller brunaktige kortvinger. I forhold til beslektede grupper er disse arten nokså avlange og slanke. Beina er slanke og ikke spesielt lange, føttene har fire ledd på frambeina, fem på mellom- og bakbeina. Artene er til dels svært vanskelige å skille på ytre utseende, men det finnes gode artsforskjeller i hannens kjønnsorgan. Hunnene kan derimot være svært vanskelige å skille fra hverandre da deres spermathek (sperm-beholder der spermen oppbevares etter paringen) er dårlig utviklet og lite sklerotisert. Denne strukturen er ofte svært viktig for å skille hunner av småkortvinger fra hverandre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som andre kortvinger er de rovdyr som lever av andre små leddyr. Som det latinske navnet (betyr "liker fuktighet") betyr, trives disse artene gjerne godt på fuktige steder.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]