Athetini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Athetini
Atheta klagesi
Nomenklatur
Athetini
Casey, 1910
Populærnavn
småkortvinger[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
Rekkeleddyr
Klasseinsekter
Gruppeholometabole insekter
Ordenbiller
UnderordenPolyphaga
Overfamilieåtsel- og rovbiller
FamilieKortvinger
UnderfamilieSmåkortvinger
Økologi
Antall arter: ?, nær 200 funnet i Norge
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Athetini er en meget artsrik gruppe (stamme) av biller som hører til familien kortvinger. Det er beskrevet over arter fordelt på over 50 slekter, og mer enn 190 arter er registrert i Norge, slekten Atheta har alene over 100 arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

For å bestemme artene må man gjerne undersøke kjønnsorganene. Her er hannlige og hunnlige kjønnsorganer av arten Amischa analis

Disse billene er små (2 – 5 millimeter), vanligvis slanke og oftest mer eller mindre brunlige til brunsvarte på farge. Kroppen er vanligvis fint hårete. Hodet er mer eller mindre rundt med små fasettøyne, antennene, som sitter festet mellom fasettøynene, er vanligvis ganske lange og ofte fortykkede mot spissen. Kroppen er oftest tett og fint punktert, beina er slanke. Føttene er tynne med fire eller fem ledd, tallet på ledd varierer ofte mellom for-, mellom- og bakbeina og er nyttige karakterer når man skal bestemme disse billene. Mange av artene ligner hverandre sterkt og man må ofte dissekere ut kjønnsorganene for å bestemme dem. Trolig er i alle fall de fleste Athetini rovdyr, siden de er så tallrike er de trolig viktige komponenter i økosystemene der de lever.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse små billene kan finnes nær sagt over alt på landjorden, og er særlig tallrike i strø og kompost, men de enkelte artene har ofte mer spesifikke krav. En del arter lever knyttet til maur (såkalte myrmekofiler), men det er ikke så utbredt som hos mange andre grupper av Aleocharinae. Noen arter finnes gjerne i fuglereir, andre er knytett til åtsler. De fleste av artene flyr godt og kan noen ganger påtreffes svermende.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen har en kosmopolittisk utbredelse.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Acrotona nigerrima
Atheta graminicola
Dinaraea aequata
Thamiaraea hospita
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. november 2020. Besøkt 12. november 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]