Atheta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Atheta
Atheta annexa
Nomenklatur
Atheta
Thomson, 1858
Hører til
småkortvinger, Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: , 114 arter funnet i Norge
Habitat: hyppigst i skog
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Atheta er en meget artsrik slekt av biller som hører til den store underfamilien småkortvinger i familien kortvinger (Staphylinidae). Denne slekten er en av de artsrikeste insekt-slektene. Det er beskrevet hundrevis av arter, 114 av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (2-6 millimeter), oftest mer eller mindre røde eller brunaktige kortvinger. De er vanligvis nokså jevnbrede med forholdsvis stort, rundet hode. Beina er slanke og ikke spesielt lange, føttene har fire ledd på frambeina, fem på mellom- og bakbeina. De mange Atheta-artene er til dels svært vanskelige å skille på ytre utseende, men det finnes ofte gode artsforskjeller i hannens kjønnsorgan og i formen på hunnens spermathek (sperm-beholder, der hannens sperm blir oppbevart etter paringen).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som andre kortvinger er de rovdyr som lever av andre små leddyr. Atheta-arter kan finnes i mange ulike miljøer, men er særlig vanlige på skogbunnen. De finnes ofte ved kadavere, sopp og annet råtnende materiale, der de mest trolig lever av fluelarver og andre smådyr. Noen arter lever i gamle fuglereir. De flyr godt og kan ofte påtreffes svermende.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

En rekke andre slekter av kortvinger ble tidligere også regnet til slekten Atheta, blant andre: Aloconota, Liogluta, Cadaverota, Mocyta, Notothecta, Philhygra og Acrotona. Av underslektene som er listet her blir flere, blant andre Amidobia og Lypoglossa, ofte regnet som egne slekter.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]