Petsjenga (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Posisjon av Petsjenga i Murmansk oblast
Petsjenga (by)
Petsjenga
Posisjon av Petsjenga i Murmansk oblast
Petsjengas byvåpen

Petsjenga (russisk: Пече́нга, finsk: Petsamo, nordsamisk: Beahcán, skoltesamisk: Peäccam) er en mindre bymessig bosetning i Petsjengskij-distrikt i Murmansk oblast i Russland. Bosetningen ligger ved utløpet av Petsjengaelva i Petsjengafjorden. Ved folketellingen i 2002 hadde stedet 2 959 innbyggere, som utgjorde 6,4% av Petsjengskij distrikts totale befolkning. Dette var en økning fra 1989, da det ble registrert 2 671 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Petsjenga ble en del av Russland i 1533. Befolkningen i området på den tid var skoltesamer. Ved freden i Tartu i 1920 ble Petsjenga avstått til Finland, som da ble kalt Petsamo. Området ble etter andre verdenskrig igjen en del av Sovjetunionen.

Bosetningen ble grunnlagt i 1533 som Petsjengaklosteret, av munken Trifon fra Novgorod, på stedet hvor elva Petsjenga løper ut i Barentshavet, 135 km vest for nåtidens Murmansk. Inspirert av eksempelet fra Solovki, ønsket Trifon å omvende de lokale skoltesamene til kristendommen, og å vise hvordan troen kunne blomstre i de mest ugjestmilde land. I 1572 hadde Petsjengaklosteret rundt 50 munker og 200 legbrødre. Seks år etter St. Trifons død i 1583 ble treklosteret plyndret og brent ned av svenskene. Det sies at 51 munker og 65 legbrødre omkom i raidet, som endte historien om Trifons kloster i Petsjenga.

Koordinater: 69°33′19″N 31°13′16″Ø

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]