Peter Boström

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Boström
Født19. mai 1971[1]Rediger på Wikidata (52 år)
Lundby församling[1]
BeskjeftigelseLåtskriver, plateprodusent Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige
Musikalsk karriere
PseudonymBassflow
KallenavnBassflow
SjangerPop, klubb

Peter Boström (født 19. mai 1971 i Gøteborg i Sverige[2]) er en svensk låtskriver og musiker. Han har skrevet en rekke poplåter, blant annet «Euphoria» som vant Eurovision Song Contest 2012 og «Stay» som vant norske Melodi Grand Prix samme år. Han er også kjent under navnet Bassflow.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1992 startet han produksjonsselskapet Bassflow Productions utenfor Stockholm. Der skriver han låter, produserer dem og lager remikser for internasjonale artister. Musikken utgis av Peermusic.[3]

Boström har laget remikser av låter som «Gloria» (for Mando Diao), «What's The Point» (for Johnossi) og «Split My Personality» (til Salem Al Fakir). I mars 2011 kom Bassflow-mixen av «When We Were 10» med Viktorious. I juni 2012 slapp Polydor hans remake av Lana Del Reys «Video Games».

Han har deltatt som låtskriver i Melodifestivalen og Melodi Grand Prix en rekke ganger, og han har skrevet låter for artister som Charlotte Perrelli og Bosson, Danny Saucedo, Loreen og Tooji. De fleste av låtene har han skrevet med broren Figge Boström samt låtskrivere som Fredrik Kempe og Thomas G:son.

Melodi Grand Prix og Melodifestivalen[rediger | rediger kilde]

I Melodifestivalen 2010 var han låtskriver av Eric Saades tredjeplass «Manboy».

I 2012 deltok han som låtskriver i Melodi Grand Prix sammen med Tooji og Figge Boström. Sangen, «Stay», ble framført i den tredje delfinalen. Der kom han på andreplass og gikk vidaer til finalen. I finalen var bidraget ett av fire som gikk til gullfinalen. «Stay» vant med 155 480 stemmer og fikk representere Norge i Eurovision Song Contest 2012 i Baku i Aserbajdsjan.[4]

Melodifestivalen 2012[rediger | rediger kilde]

Boström deltok også som låtskriver i den svenske uttakingen til Eurovision Song Contest 2012, Melodifestivalen 2012. Det første bidraget, «Euphoria», skrev han sammen med Thomas G:son. I finalen vant sangen med 268 poeng og fikk representere Sverige i Eurovision Song Contest 2012. Det andre bidraget, «I din himmel», skrev han sammen med Sonja Aldén og Bobby Ljunggren. Sangen deltok i den andre semifinalen, men kom på sjetteplass og røk ut av konkurransen. Det tredje og siste bidraget, «Amazing», skrev han med Danny Saucedo og Figge Boström. Sangen vant den fjerde semifinalen og gikk videre til finalen. I finalen kom sangen på andreplass med 198 poeng.

Eurovision Song Contest 2012[rediger | rediger kilde]

Loreen da hun representerte Sverige og vant Eurovision Song Contest 2012 med sangen «Euphoria».
Peter Boström (t.v.) med Loreen (midten) og Thomas G:son (t.h.) på scenen etter at han vant Eurovision Song Contest 2012 som låtskriver for Sverige.

Etter å ha vunnet både Melodi Grand Prix 2012 og Melodifestivalen 2012 hadde Boström to bidrag med i Eurovision Song Contest 2012 – «Stay» av Tooji og «Euphoria» av Loreen.

«Stay» startet som nummer 16 i den andre semifinalen, etter Slovakia med «Don't Close Your Eyes» av Max Jason Mai og før Bosnia-Hercegovina med «Korake ti znam» av Maya Sar. Det norske Bidraget fikk ti poeng fra Sverige, åtte poeng fra Estland, fire poeng fra Tyrkia, Slovakia og Litauen, tre poeng fra Nederland, Malta, Belarus og Portugal, to poeng fra Bulgaria og ett poeng fra Bosnia-Hercegovina. Norge fikk 45 poeng og kom på delt tiendeplass med Bulgaria, av totalt 18 bidrag. Siden Norge hadde fått poeng fra flere land enn Bulgaria, gikk Norge til finalen.

I finalen var sangen det tolvte bidraget ut og fikk bare sju poeng – tre fra Sverige, tre fra Nederland og ett poeng fra Island. Norge kom på sisteplass av totalt 26 bidrag, dette var Norges ellevte sisteplass.

«Euphoria» gjorde det langt bedre enn «Stay». Sangen vant den andre delfinalen og startet som nummer 17 i finalen. «Euphoria» fikk til sammen 372 poeng og 16 tolvere, noe som var ny rekord.

Boström både vant og tapte finalen i Eurovision Song Contest 2012, som den første noen gang i konkurransens historie.

Det svenske bidraget vant også Marcel Bezençon Awards i kategoriene Artists Award og Composer Award. Før konkurransen holdt den internasjonale fanklubben til Eurovision Song Contest, OGAE, en avstemning blant deltakerne. Der vant «Euphoria», mens «Stay» endte på femteplass.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sveriges befolkning 2000, oppført som Boström, Lars Peter, besøkt 31. desember 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Boström, Lars Peter». Arkivert fra originalen .  på Wedoo
  3. ^ «Bassflow Productions». Bassflow Productions. Besøkt 22. januar 2017. 
  4. ^ Ighanian, Catherine Gonsholt (10. mars 2012). «Danny og Tooji har samme MGP-låtskrivere». VG Nett. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]