Pescadores

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pescadorene»)
Pescadores
Geografi
PlasseringTaiwanstredet
Areal 127 km²
Administrasjon
LandTaiwan
Posisjon
Kart
Pescadores
23°34′03″N 119°34′39″Ø

Pescadores (Penghu) i Republikken Kina (Taiwan)
Mazu-tempelet på Pescadores, 1919

Pescadores (kinesisk: 澎湖群島, pinyin Pénghú Qúndăo, Pénghú Cyúndăo, Wade-Giles: P'eng-Hu Ch'un-Tao) er en øygruppe i Taiwanstredet bestående av 64 små øyer utstrakt over 80 km. Det vestlige navnet Pescadores er fra portugisisk, kortform for Ilhas pescadores = Fiskerøyene. De administreres som Penghu fylke (澎湖縣) i provinsen Taiwan i Republikken Kina.

Historie[rediger | rediger kilde]

P'eng-hu dukker først opp i dokumenter fra 1171, under Song-dynastiet. I 1583 ble Taiwan besøkt av portugiserne. I 1624 erklærte erobrende nederlendere Taiwan med omliggende øyer for underlagt Det nederlandske ostindiske kompani. Frem til 1895 ble Formosa (Taiwan) og Pescadores (Penghu) behersket av pirater, Nederland, Koxingas kongedømme og til slutt av Qing-dynastiets Kina.

Øygruppen ble erobret av franske styrker i mars 1885, mot slutten av den sino-franske krig, men ble evakuert noen uker etter. Pescadoresfelttoget var det siste felttog ledet av den franske admiral Amédée Courbet, hvis seirer til sjøs allerede hadde gitt ham heltestatus i hjemlandet. Han døde av kolera under okkupasjonen av Pescadoresøyene ombord sitt flaggskip i Magongs havn 11. juni 1885.

Qing-dynastiet avstod så disse øyene til Japan i 1895 ved Shimonoseki-traktaten.

I Kairo-erklæringen av 1943 framholdt USA, Storbritannia og Kina at det var deres forehavende at

«alle de territorier som Japan har stjålet fra kineserne, som Mandsjuria, Formosa og Pescadores, skal tilbakeføres til Republikken Kina.»

Den 26. juli 1945 erklærte de tre statene på Potsdamkonferansen at «Kairo-erklæringens bestemmelser skal settes ut i livet». Øygruppen har fra da blitt administrert av Republikken Kina.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]