Hopp til innhold

Mazu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mazu, stor utendørsstatue
En Mazustatue av 200 kg rent gull, i Yilan på Taiwan
Ikledte statuer av Mazu
Tin Hau-tempel i Sai Kung i Hongkong

Mazu eller Matsu (forenklet kinesisk: 妈祖, tradisjonell kinesisk: 媽祖, pinyin: Māzǔ, Wade-Giles: Ma-tsu, POJ: Má-chó͘, vietnamesisk: Ma Tổ; Foochow Romanized: Mā-cū·; som betyr Urmoder; uformelt navn: A-Ma) er den taoistiske sjøgudinnen som beskytter fiskere og sjøfolk, og som dyrkes av mange østasiater som har liv og virke knyttet til havet. Særlig utbredt er dyrkelsen i Kinas sørvestlige kystregioner, særlig i provinsene Zhejiang, Fujian, Guangdong, men også i Taiwan og Vietnam.

Andakten til Mazu har etter Maos tid og kulturrevolusjonen, da kulten ble undertrykt som skadelig overto, skutt kraftig fart i Folkerepublikken Kina, og det skal være (2010) rundt 3.000 templer viet til henne i landet.

Mazutemplene er vanligvis ikke administrert av munker.

Navn[rediger | rediger kilde]

Hun er også kjent under navnet Tianfei, Tin Hau, og en rekke andre navnevarianter.

Gudinnen har mange navn. Disse navnene uttales i sin tur forskjellig etter kinesisk språk og dialekt, eller på vietnamesisk.

Legenden[rediger | rediger kilde]

I henhold til legenden ble hun født med navnet Lin Moniang i 960 (i det tidlige Song-dynastiet) som syvende datter av Lin Yuan (林愿) på øya Meizhou i Fujian. Det er en rekke legender om hennes liv og død.

En velkjent legende forteller om hvordan hun på underfullt vis reddet sin familie i skipsnød. Da hennes far og hennes brødre var ute på havet ble de overrasket av en taifun. De svevde i livsfare. Lin Yuan sov, men falt i en drømme- eller transetilstand, og så da hvordan de var i ferd med å drukne. Hun klarte da i denne tilstand å fange opp brødrene med hendene sine, og faren med munnen sin. Moren hennes, som var sammen med henne på land, så datteren ligge der ubevegelig, og trodde at datteren var sovnet inn i døden. Bekymret for morens vel gav nå Lin fra seg et livstegn i form av et svakt skrik. Men dermed glapp faren ut av hennes leppers grep, og druknet.

Lin skal ha lidd en tidlig jomfruelig død: Etter en tradisjon druknet hun i en alder av 17 år mens hun lette etter sin forsvunne far – altså i forlengelsen av beretningen ovenfor, ifølge en annen tradisjon ble hun i en alder av 27 år brått rykket opp i himmelen etter at hun hadde besteget et fjell.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Judith Magee Boltz: «In Homage to T'ien-fei», i Journal of the American Oriental Society, Vol. 106, No. 1, Sinological Studies, s. 211-232.
  • Lee Irwin: «The Great Goddesses of China», i Asian Folklore Studies, Vol. 49, No. 1 (1990), s. 53-68.
  • Phil Macdonald: Taiwan, Washington, D.C.: National Geographic, 2007.
  • Luis Pancorbo: «Tin Hau, la diosa del mar», i "Fiestas del mundo. Las Máscaras de la Luna" s. 70-72. Ediciones del Serbal, Barcelona, 1996. ISBN 84-7628-168-4
  • Klaas Ruitenbeek: «Mazu, the Patroness of Sailors, in Chinese Pictorial Art», i Artibus Asiae, Vol. 58, No. 3/4 (1999), s. 281-329.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]