Peri SE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peri SE
Org.formSocietas Europaea
BransjeByggeutstyr (Stillas og forskalingsystemer)
Etablert1969
Forgjenger(e)Peri GMBH, Peri AG
Eier(e)Schwörer familien
DatterselskapSchaltec og Centrio
HovedkontorWeißenhorn Tysklands flagg
LandTyskland
Produkt(er)Forskaling, stillas, plateprodukter og forbruksvarer.
Tjeneste(r)Logistikk, ingeniør, utleie og salg.
NøkkelpersonerChristian Schwörer
StyrelederRudolf Huber
Adm.dir.Alexander Schwörer
Antall ansatte9500
Omsetning16,5 milliarder (NOK)
Nettstedwww.peri.com

«Formwork Scaffolding Engineering»

Peri er en tysk produsent, leverandør og utleier av stillas og forskalings utstyr. Firmaet ble grunnlagt 1969 i Weißenhorn av Christian Schwörer og oppfant gitterdrageren T70 som var laget til dekkeforskaling som kunne brukes flere ganger som revolusjonerte byggenæringen. Peri har 160 avdelinger med datterselskaper i over 70 land med 9500 medarbeidere over hele verden. Peri er et gresk ord og betyr omkranse som menes at forskalingen og stillaset omkranser bygningen. Peri produserer de fleste varene sine i Tyskland, Tyrkia og Russland. Kundene til Peri er som regel større byggefirmaer og leverer til større prosjekter, men kan også ha noen tilfeller mindre prosjekter og byggefirmaer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Peri ble startet opp av Christian Schwörer som fikk en ide om at forskaling kunne brukes flere ganger og som ville effektivesere byggeprosessen med standard forskalingsystem som kunne monteres effektivt. Den første varen var T70 som var en 70 cm bred drager med gitter som ble brukt for dekkeforskaling som man kunne legge utover over dekkestøtter med finerplater oppå. Produktet ble senere erstattet med GT24 som var 24 cm bred og fikk faktisk samme styrke. I allerede 1972 begynte bedriften utvide og åpnet flere avdelinger i Tyskland. 1973 kom Peri med verdens første klatrekonsoll som økte sikkerheten med å jobbe i høyden, det var en arbeidsplattform med rekkverk som kunne monteres på bygninger i høyden. 1974 var det første året begynte å satse utenlands og startet i Frankrike og Sveits. Peri startet et nytt datterselskap i USA som ble den første i Europa i 1982. I 1988 kom Peri med den første veggforskalingen som het TRIO som er kassetter rammeverk av stål der det er montert på finerplater som kun heises på plass, det gjorde monteringsarbeidet av veggforskaling mye raskere. 1992 kom Peri med ny og lettere type dekkeforskaling som het SKYDECK som var laget av aluminium som gjorde monteringsarbeidet mye enklere og raskere. Peri kom med en ny type samme år dekkestøtte som het MULTIPROPP også var laget aluminium som var både krftigere og raskere å montere. På slutten av 90 tallet kom det første stillas systemet og kunne brukes sammen med flere av vareseriene og skal være et av de mest fleksible stillassystemene i markedet og heter i dag Peri UP FLEX. I 2008 blir Artur Schwörer tildelt "Bavarian Order of Merit" for hans prestasjon han har oppnådd, det er den høyeste prisen man kan oppnå i Bavaria i Tyskland. Han dør i 2009 76 år gammel. 2019 kom Peri med et nytt lett stillas system som er et rammestillas og heter Peri UP EASY som gjorde det mye raskere å montere opp stillaser til fasader. I 2020 startet Peri et nytt prosjekt som var 3D-utskrift, det gjøres ved at en 3D printermaskin kan lage alle vegger til en bygning helt automatisk. I samme år lagde Peri Europas største 3D printede hus av betong. 3D printing vil gjøre det enklere, effektivere og billigere å produsere bygninger.

Peri Norge[rediger | rediger kilde]

Peri startet i Norge allerede i 1993 som et datterselskap og fikk flere kjente byggeprosjekter. Peri har 6 avdelinger i Norge, dem ligger i Sande i Vestfold, Bergen, Stavanger, Ålesund, Tromsø og Trondheim. Peri Sande er hovedkontoret til Peri Norge og åpnet der i august 2020 med en størrelse på 50 000 kvadratmeter som er et av Norges største utendørs lagre. I Peri avdelingene oppbevares det store mengder utleie og salgsvarer og det vedlikeholdes varer der før de skal brukes på nytt. Peri Norge har en økende omsetning som er på cirka 350 millioner kroner og cirka 100 medarbeidere. Peri Norge eies 100% av Peri AG og Tom Gunnar Wium er Peris daglig leder i Norge.

Peri fikk levere til restaurering av slottet Neuschwanstein, grunnet Peri hadde et fleksibelt stillassystem som passet bra til prosjektet

Kilder[rediger | rediger kilde]