Hopp til innhold

Penselsvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Penselsvin
Penselsvin ((Potamochoerus porcus)
Nomenklatur
Potamochoerus porcus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
rød elvegris, rødt elvesvin
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenKlovdyr
FamilieSvinefamilien
SlektPotamochoerus
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika

Penselsvin (Potamochoerus porcus) er en av to arter i slekten busksvin og penselsvin, som begge utelukkende holder til i Afrika og tilhører i svinefamilien. Penselsvinet er også kjent som rød elvegris og rødt elvesvin.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Penselsvin råne

Penselsvinet ligner så mye på busksvinet at disse tidligere ble regnet som samme art. Penselsvinet er imidlertid sterkere utfarget enn busksvinet. Pelsen er grunnleggende rød til rødbrun, men langs ryggraden har penselsvinet ei nærmest hvit eller beige stripe. Det har også meget karakteristiske stående, spisse ører med lange dusker av hvitt/beige behåring ytterst på øreflippene. Det er de pensellignende hårduskene på ørene som er opphavet til navnet. I ansiktet har dyret markerte innslag av både rødt, hvit og sort. Langs kinnene har det dessuten hvitt langt kinnskjegg. Lemmene er overveiende sort, men har innslag av rødt øverst og hvitt nedover.

Penselsvinet er kompakt bygget og har relativt korte, men robuste extremiteter. Halen er lang og tynn og utstyrst med en sort hårdusk i enden. Det veier typisk 45-120 kg og blir omkring 55-80 cm i skulderhøyde. Hannene har to vorteaktige knølutvekster på snutepartiet foran øynene og blir betydelig større enn hunnene. Begge kjønn har forstørrede sylkvasse hjørnetenner som minner om villsvinets.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Penselsvinet er utbredt i ekvatoriale deler av vestre og sentrale strøk i Afrika, fra Senegal til Kongo-Kinshasa.

Penselsvinet opptrer i en rekke forskjellige habitat, inkludert tropisk lavlandsregnskog, fuktig sumpskog, tørr skog, savanne med krattskog, småskog og i landbrukområder med dyrket mark.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]