Busksvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Busksvin
Sørlig busksvin ((P. l. koiropotamus) Foto: Cburnett
Sørlig busksvin ((P. l. koiropotamus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Potamochoerus larvatus
Cuvier, 1822
Norsk(e) navn: busksvin
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Klovdyr
Familie: Svinefamilien
Slekt: Potamochoerus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika
Underarter:

Busksvin (Potamochoerus larvatus) er en av to arter i slekten busksvin og penselsvin, som begge utelukkende holder til i Afrika og tilhører i svinefamilien. Busksvinet er også kjent som bushsvin.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Busksvinet ligner så mye på penselsvinet at disse tidligere ble regnet som samme art. Busksvinet er imidlertid mindre utfarget enn penselsvinet, selv om utfargingen varierer mellom de fire aksepterte underartene. Pelsen er ragget over nakken og et stykke ut på ryggen, og grunnleggende blek rødbrun til gråbrun og nærmest sort i fargen. Langs ryggraden har også busksvinet ei lyrese hårrand, men den er gjerne ikke like markert som hos penselsvinetg. Det har også stående, spisse ører, men mangler gjerne de lange hårduskene på øreflippene. Ansiktsmarkeringene er også lagrt mindre fremtredende. Lemmene er overveiende sorte, men har innslag av grått og brunt.

Busksvinet er kompakt bygget og har relativt korte, men robuste extremiteter. Halen er lang og tynn og utstyrst med en sort hårdusk i enden. Det veier typisk 54–115 kg og blir omkring 50–80 cm i skulderhøyde. Hannene har to vorteaktige knølutvekster på snutepartiet foran øynene og blir betydelig større enn hunnene. Begge kjønn har forstørrede sylkvasse hjørnetenner som minner om villsvinets.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Det er beskrevet en rekke underarter, men etter at penselsvin og busksvin ble delt i hver sin art regner man gjerne bare fire underarter til busksvinet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]