Hopp til innhold

Børste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En oppvaskbørste.

Børste er et redskap for rensing og rengjøring. I motsetning til (feie-)kost er den vanligvis beregnet til enhåndsbetjening. Ordbruken er ikke helt konsekvent, siden «kost og brett» ofte beskriver en børste med feiebrett.

Den tradisjonelle børsten er gjerne laget av bust fra dyr, mens de mer moderne er laget av kunstbust (kunstig bust). En viktig del av børsten er skaftet, som kan være laget av ben, tre, plast eller andre plast-lignende materialer.

Bruksområde og funksjoner[rediger | rediger kilde]

Generelt sett brukes børster til å behandle eller bearbeide flater på en skånsom måte. Enten det er harde flater som møbler, gulv og andre vanlige gjenstander eller mykere flater som hår, pels og stoff. På harde flater skal det ofte fjernes noe, som små partikler, støv og skitt. På mykere flater kan dette også være tilfelle, men når man børster hår, for eksempel, er det vanligvis hovedsakelig for å gjøre det penere og jevnere. Å forandre utseendet (eller frisyren) på håret er en svært vanlig ting å bruke en børste til.
Men det finnes også børster for mindre skånsom bruk: en stålbørste brukes til å fjerne maling, rust eller liknende fra harde overflater.

Børstetyper[rediger | rediger kilde]

En børste er et redskap med mange og brede bruksområder, og det finnes derfor en stor mengde typer og varianter av dette redskapet. Mange av disse typene regnes som egne, distinkte redskaper.

Noen typer børster:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]