Hopp til innhold

Pediculidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pediculidae
Hodelus
Nomenklatur
Pediculidae
William Elford Leach, 1817
Hører til
sugende lus,
Pels- og fjærlus,
lus,
insekter
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: ektoparasitt på primater
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Pediculidae er en gruppe av hudparasitter som lever i pelsen på pattedyr. Den tilhører gruppen av lus (kalt Anoplura) som har sugende munndeler og får næring ved å drikke blod fra verten. Familien omfatter bare tre kjente arter, den ene av dem er menneskelusen (Pediculus humanus).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Apelus

Pediculidae er middelsstore, avlange lus med en forholdsvis langstrakt kroppsform. Hodet er nokså stort, antennene er lange til lus å være. Beina er forholdsvis lange og slanke, ytterst med lange og forholdsvis tynne klør. De mangler "tomler" på leggene som klørne griper an mot.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Begge artene lever på primater. Menneskelusen lever bare på mennesker, men forekommer i to former: hodelus som bare lever i håret på hodet, og kroppslus som finnes ellers på kroppen. Hodelusen er fortsatt forholdsvis vanlig, mens kroppslusen er blitt meget sjelden på grunn av forbedret hygiene. Apelusen (Pediculus schaeffi) lever på sjimpanse mens Pediculus mjobergi lever på bredneseaper, blant andre brølaper.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Menneskelus ser ut til å forekomme mer eller mindre hyppig over alt der det bor mennesker, apelusen har en begrenset utbredelse siden den lever på sjimpanser i Afrika. Den tredje arten, Pediculus mjobergi, er knyttet til bredneseaper (vestaper) i Sør- og Mellom-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata