Peder Knudsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peder Knudsen
Alesund - Peder Knudsen monument - by Alesund Kirke.jpg
Minnesmerket over Peder Knudsen ved Ålesund kirke.
Født1819Rediger på Wikidata
Død1863Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, komponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Peder Knudsen (født 1819 i Vågå, død 1863 i Ålesund) var en norsk organist. Han er best kjent for å ha satt melodi til julesangen «Jeg er så glad hver julekveld».

Knudsen var født på plassen Bakken som sønn av husmannen og bygdesangeren Knut Bakken. Knudsen gikk først i skredderlære, men flyttet til Christiania for å utvikle sitt musikalske talent. Han var særlig god til å spille fiolin. I hovedstaden ble Knudsen opptatt i militærmusikken, der han også lærte å spille andre instrumenter. Knudsen spilte blant annet under ledelse av den kjente fiolinisten Ole Bull. I Christiania hadde Knudsen også kontakt med kordirigenten Johan Diederich Behrens.

Knudsen flyttet til Holmestrand, der han var sanginstruktør. I 1854 flyttet han igjen, denne gangen til Kragerø, der han også var aktiv i byens musikkliv og som komponist og arrangør. I 1859 ble stillingen som organist i Ålesund utlyst og Knudsen fikk denne jobben. Han ble den første organist i Ålesund kirke. Det var senere samme år, etter at han hadde tiltrådt organistjobben i Ålesund, at han satte melodi til «Jeg er så glad hver julekveld». Teksten er skrevet av Marie Wexelsen.

Knudsen er begravet på kirkegården ved Ålesund kirke. I 1948 ble det reist et minnesmerke utført av Ambrosia Tønnesen ved kirken, med Knudsens portrett i relieff.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Knudsen, Peder», i Lars Aanestad (red.): Kristen sang og musikk, 2. bind, Oslo: Runa, 1965, spalte 69.