Peder Knudsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peder Knudsen
Minnesmerket over Peder Knudsen ved Ålesund kirke.
Født1819Rediger på Wikidata
Død1863Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMusiker, komponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Peder Knudsen (født 1819 i Vågå, død 1863 i Ålesund) var en norsk organist. Han er best kjent for å ha satt melodi til julesangen «Jeg er så glad hver julekveld».

Knudsen var født på plassen Bakken som sønn av husmannen og bygdesangeren Knut Bakken. Knudsen gikk først i skredderlære, men flyttet til Christiania for å utvikle sitt musikalske talent. Han var særlig god til å spille fiolin. I hovedstaden ble Knudsen opptatt i militærmusikken, der han også lærte å spille andre instrumenter. Knudsen spilte blant annet under ledelse av den kjente fiolinisten Ole Bull. I Christiania hadde Knudsen også kontakt med kordirigenten Johan Diederich Behrens.

Knudsen flyttet til Holmestrand, der han var sanginstruktør. I 1854 flyttet han igjen, denne gangen til Kragerø, der han også var aktiv i byens musikkliv og som komponist og arrangør. I 1859 ble stillingen som organist i Ålesund utlyst og Knudsen fikk denne jobben. Han ble den første organist i Ålesund kirke. Det var senere samme år, etter at han hadde tiltrådt organistjobben i Ålesund, at han satte melodi til «Jeg er så glad hver julekveld». Teksten er skrevet av Marie Wexelsen.

Knudsen er begravet på kirkegården ved Ålesund kirke. I 1948 ble det reist et minnesmerke utført av Ambrosia Tønnesen ved kirken, med Knudsens portrett i relieff.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Knudsen, Peder», i Lars Aanestad (red.): Kristen sang og musikk, 2. bind, Oslo: Runa, 1965, spalte 69.