Marie Wexelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marie Wexelsen
Født20. sep. 1832[1]Rediger på Wikidata
Østre TotenRediger på Wikidata
Død7. des. 1911[1][2]Rediger på Wikidata (79 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[3], barnebokforfatter, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Marie Wexelsen (født 20. september 1832 på Sukkestad i Østre Toten kommune, død 7. desember 1911 i Trondheim) var en norsk forfatter og salmedikter. Hennes mest kjente salme er «Jeg er så glad hver julekveld», som stod i hennes første publikasjon, Kjetil. En liten julegave for barn som var på 16 sider og kom ut i 1859 og siden i flere opplag. Melodien er av organist Peder Knudsen fra samme år.

Hennes fulle navn var Inger Marie Lyche Wexelsen, hun var den yngste av barna til gårdbruker Wexels Hansen Wexelsen og hans hustru Marie Lyche Wexels, som var fetter og kusine. Marie bodde hjemme hos sine foreldre så lenge de levde, siden bodde hun i Kristiania, i tolv år var hun lærerinne på Hamar, de siste årene av sitt liv bodde hun i Trondheim. I 1878 gikk hun på Askov folkehøyskole, og hun kjente seg sterkt knyttet til Danmark og impulsene fra Grundtvig.

Husmannssønnen, læreren og dikteren Ole Vig var venn av Maries bror Fredrik Wexelsen. Ole Vig ble betatt av den vakre og oppvakte Marie. Omsider tok han mot til seg og skrev et brev til henne hvor han satte ord på sine innerste følelser for henne, og han avslutter brevet med å fri. Svaret ble negativt, for selv om hun følte et varmt vennskap til han, var det ikke nok for et evigvarende ekteskap. Avslaget gikk sterkt inn på Ole Vig, men gjennom sitt korte liv forble han trofast i sin kjærlighet til Marie. Vennskapet mellom dem holdt livet ut, og begge forble ugifte. Mye tyder på at hun innerst inne gjengjeldte hans kjærlighet, men selv om familien Wexelsen var tolerant i sine holdninger, var det kanskje for stort sprang å ta til ekte en husmannsgutt fra Stjørdalen. Ved Ole Vigs død skal Marie ha sagt: «Jeg er i grunnen Ole Vigs enke».

I 2003 ble det reist et minnesmerke over Marie Wexelsen på Lena i Østre Toten kommune laget av billedhuggeren Angelina Engelsen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • (no) Publikasjoner av Marie Wexelsen i BIBSYS
 • Kjetil. En liten julegave for barn 1858
 • Bestefar Hartvig og lille Inga
 • Ragnar
 • Steffen. En gammel prestedatters ungdomsminner
 • Vesle Kari eller de foreldreløse
 • En liten barnebok med rim og småhistorier

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Inger Marie Lyche Wexelsen, Norsk biografisk leksikon ID Marie_Wexelsen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Wexelsen,_Marie, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ nordicwomensliterature.net[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Ivar Holsvik: Salmediktere i våre salmebøker 1950 side 129 – 132 «Marie Wexelsen»
 • Anne Kristin Aasmundtveit: Biografisk leksikon til Norsk Salmebok og Norsk Koralbok 1995 side 80, nr. 372 «Wexelsen, Inger Marie Lycke»