Misjonsarkivet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Misjonsarkivet
TypePrivat arkivdepot
Stiftet1842
LandNorge
HovedkontorStavanger
ArkivlederGustav Steensland
VirkeområdeNorge
Ansatte2 (i 2015)
EierDet norske misjonsselskap

Misjonsarkivet er et privat arkivdepot ved Misjonshøgskolen i Stavanger. Det inneholder en samling av arkivmateriale fra kristen misjonsvirksomhet. Hovedmaterialet har sin opprinnelse i virksomheten til Det norske misjonsselskap (NMS), som ble grunnlagt i Stavanger i 1842. Da Misjonshøgskolen fikk nytt hovedbygg i 1983, ble det satt av arealer til kontorer og magasiner for arkivformål. Det er plass til ca. 2000 hyllemeter, fordelt på tre magasin.

Siden annet halvår 2005 har Misjonsarkivet fått bevilgning over statsbudsjettet, under "Ymse faste tiltak" i arkivsektoren.

På grunnlag av ressurser innsamlet og tilrettelagt i Norge har NMS sendt ut misjonærer og hatt virksomhet i en rekke land i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Europa. I tillegg til avlevert materiale fra arkivdanningen i NMS som organisasjon har Misjonsarkivet også mange arkiver fra enkeltpersoner og familier med relasjon til NMS.

På grunnlag av vedtak i Misjonshøgskolens styre overtok Misjonsarkivet i 2011 ansvaret for videre ordning og drift av Misjonsmuseet, som ble grunnlagt i 1864. Museet har hele tiden hatt sine lokaler ved Misjonshøgskolen.

I januar 2016 fusjonerte Misjonshøgskolen og tre andre høgskoler, og VID vitenskapelige høgskole ble etablert. Misjonsarkivet ble samtidig innlemmet i VID historiske arkiv, som endret navn til Misjons- og diakoniarkivet, VID i 2017.

Arkivmaterialet[rediger | rediger kilde]

Det meste av materialet er i papirformat, og gradvis overføres og lagres materiale i en rekke digitale format. Av typer materiale kan nevnes brev, protokoller, rapporter, dagbøker, fotografier, film, videokassetter, lydbånd, grammofonplater, og gjenstander.

Dokumenter, motiv og gjenstander har opprinnelse i blant annet følgende land: Norge, Sør-Afrika, Madagaskar, Kina (særlig fra Hunan, Hong Kong, Taiwan), Kamerun, Etiopia, Tanzania, Japan, Brasil, Thailand, Pakistan, Mali, Frankrike, Mali, Kroatia.

Nettbaserte presentasjoner[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jørgensen, Torstein (red) (1992): "I tro og tjeneste : Det norske misjonsselskap 1842-1992". ISBN 82-7219-078-8