Paternosterheis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En paternosterheis er en anordning der noe transporteres langs en dobbeltlinje (slynge eller sløyfe, engelsk:loop) slik at «banen» er endeløs og bevegelsen kontinuerlig. Til forskjell fra vanlig transportbånd eller rulletrapp, er transporten toveis.

Paternosterheis ved Universitetet i Wien, NIG (Neues Institutsgebäude), bygd i 1950-årene

Det kan dreie seg om en form for heis med bokser som går opp eller ned i hvert sin sjakt. Denne typen heis ble oppfunnet i England i 1884.

animated scheme of a paternoster

Det kan også være snakk om transportband med skuffer eller tønner eller i form av taubaner med råstoff en vei og ferdigprodukter eller halvfabrikata i retur. Fram til den ble nedlagt i 1960-årene, var taubanen for pitprops fra Lervika til Trelandsfoss i Kvinesdal, med papirmasse i retur, godt synlig for reisende langs gamle sørlandske hovedvei. De fleste taubaner man finner i verden, bygger på paternosterprinsippet, siden det er god energiøkonomisering. I japanske parkeringshus er paternosterprinsippet brukt for å få flest mulig biler parkert på færrest mulige kvadratmeter.

Betegnelsen kan også brukes om mekanismen til dorgesnøret som går i en sløyfe med kroker med jevne mellomrom.

Navnet stammer trolig fra den katolske rosenkransen som også kalles for paternosterkrans, der pater noster er latin for Fader Vår.

Etter hvert har paternosterheisen gått ut av bruk de fleste steder. I Tyskland har det vært planer om å forby heistypen. Forbudet har ikke blitt vedtatt for persontransport, men lastetransport med slike heiser har blitt forbudt.[1] Siden 1974 har det også vært forbudt å ta i bruk nye paternosterheiser. 2015 ble imidlertid paternosterheisen i rådhuset i Stuttgart gjenåpnet.[2]

Paternosterheiser i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er denne heistypen kun tillatt brukt i lukkede bygg, det vil si bygg med adgangskontroll. Det kreves også instruksjon av brukere. Kupeenes fart skal være mellom 0,3 og 0,4 meter i sekundet. Til tross for få heiser av denne typen her i landet, er det forekommet flere ulykker.[trenger referanse]

Første bygning i Norge med paternosterheis var Sjøfartsbygningen i 1914. Den siste paternosterheisen i Norge som var i drift, fantes i Norges Bondelags bygg i Schweigaardsgate 34C i Oslo. Denne heisen ble installert i 1963 av ASEA-Graham,[3] den gang Fellesmeieriet hadde kontor i bygget.[4] Det har også vært paternosterheiser blant annet i Aftenpostens bygg i Akersgata i Oslo, hos Oslo LysverkerSolli plass, på Ullevål sykehus, på Radiumhospitalet, på gamle Rikshospitalet og i SAS' hangar på Fornebu.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Paternoster: Bundesrat kippt umstrittenes Verbot». Stern. 10. juli 2015. Besøkt 19. februar 2018. 
  2. ^ «Paternoster in Stuttgart». Stuttgarter-zeitung.de. 28. juli 2015. Besøkt 19. februar 2018. 
  3. ^ Heritage Elevators (1. juli 2015). «1963 ASEA-Graham Paternoster! Full Tour of the elevators @ Landbrukets Hus, Oslo, Norway». Besøkt 18. februar 2018. 
  4. ^ Nyheter, Estate (28. januar 2015). «Partnerne klare - Estate Nyheter». Estate Nyheter. Besøkt 18. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]