Paternosterheis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
animated scheme of a paternoster

En paternosterheis er en anordning der noe transporteres langs en dobbeltlinje (slynge eller sløyfe, engelsk:loop) slik at «banen» er endeløs og bevegelsen kontinuerlig. Til forskjell fra vanlig transportbånd eller rulletrapp, er transporten toveis.

Paternosterheis ved Universitetet i Wien, NIG (Neues Institutsgebäude), bygd i 1950-årene

Det kan dreie seg om en form for heis med bokser som går opp eller ned i hvert sin sjakt. Denne typen heis ble oppfunnet i England i 1884. Etter hvert har heistypen gått ut av bruk de fleste steder, og er forbudt i Tyskland utover museal bruk.

Det kan også være snakk om transportband med skuffer eller tønner eller i form av taubaner med råstoff en vei og ferdigprodukter eller halvfabrikata i retur. Fram til den ble nedlagt i 1960-årene, var taubanen for pitprops fra Lervika til Trelandsfoss i Kvinesdal, med papirmasse i retur, godt synlig for reisende langs gamle sørlandske hovedvei. De fleste taubaner man finner i verden, bygger på paternosterprinsippet, siden det er god energiøkonomisering. I japanske parkeringshus er paternosterprinsippet brukt for å få flest mulig biler parkert på færrest mulige kvadratmeter.

Betegnelsen kan også brukes om mekanismen til dorgesnøret som går i en sløyfe med kroker med jevne mellomrom.

Navnet stammer trolig fra den katolske rosenkransen som også kalles for paternosterkrans, der pater noster er latin for Fader Vår.

Paternosterheiser i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er denne heistypen kun tillatt brukt i lukkede bygg, det vil si bygg med adgangskontroll. Det kreves også instruksjon av brukere. Kupeenes fart skal være mellom 0,3 og 0,4 meter i sekundet. Til tross for få heiser av denne typen her i landet, har det vært et betydelig antall ulykker[trenger referanse].

Første bygning i Norge med Paternosterheis var Sjøfartsbygningen i 1914. I 2011 var det kun en eneste paternosterheis som fortsatt var i drift, i Norges Bondelags bygg i Schweigaardsgate 34 c i Oslo. Denne heisen ble installert i 1958, den gang Fellesmeieriet hadde kontor i bygget.[1] Tidligere fantes paternosterheiser blant annet i Aftenpostens bygg i Akersgata i Oslo, hos Oslo LysverkerSolli plass, på Ullevål sykehus, på Radiumhospitalet, på gamle Rikshospitalet og i SAS sin hangar på Fornebu.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ I evig runddans for Bondelaget, Nationen 15. januar 2011. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «N1» er definert flere steder med ulikt innhold

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]