Pashupati Shumshere Rana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pashupati Shumshere Rana
Født7. mai 1941Rediger på Wikidata (82 år)
Katmandu
Beskjeftigelse
Utdannet vedBishop Cotton Boys' School
Haileybury and Imperial Service College
New College
EktefelleRani Usha Raje Scindia
FarBijaya Shamsher Jang Bahadur Rana
BarnDevyani Rana
PartiRastriya Prajatantra Party
NasjonalitetNepal

Pashupati Shumshere Rana (også kalt Pashupati Shumshere JB Rana, Pashupati SJB Rana) (født 1941 i Katmandu) er en politiker i Nepal, som har ledet det største monarkistiske partiet i parlamentet: Rastriya Prajatantra Party (RPP) og inngått i flere regjeringer.

Aristokratisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

P.S. Rana er av høyadelig slekt. Hans far Mohan Shamsher Rana var statsminister i Nepal fra 1948 til 1951, og den siste statsministeren av Rana-dynastiet, som hadde diktatorisk makt fra 1848 til 1951.

Han gikk på palass-skolen i Kathmandu fra 1944 til 1948, og gikk seinere på college i England, før han blei student ved Oxford, der han var ferdig i 1963.

Han blei statssekretær i innenriksdepartementet fra 1965 til 1967 og hadde på 1960- og 1970-tallet ei rekke offentlige og private styreverv, bl.a. styreverv i ledelsen for flere banker.

En tidlig panchayat-politiker[rediger | rediger kilde]

Panchayat-demokratiet var navnet på det kongelige diktaturet i Nepal fra 1961 til 1990, fra det blei formalisert i den nye grunnlova proklamert av kong Mahendra fra høsten 1962.

Med sin statssekretærstilling fra 1965 kan Pashupati Shumshere Rana karakteriseres som en tidlig panchayat-politiker. Han var medlem av kongehusets strengt utvalgte parlament fra 1973 til 1990 og minister seks ganger i forskjellige panchayat-regjeringer. Tre ganger var han minister for undervisning, to ganger for vannresursjer, to ganger for transport og turisme, og ellers for kommunikasjon, forsyninger, Panchayat og lokal utvikling (han hadde som regel flere oppgaver samtidig).

I samlingsregjeringa etter at diktaturet hadde falt, før valget i 1991, var han utenriks- og finansminister, minister for vannressurser og kommunikasjon.

RPP-politiker fra 1991[rediger | rediger kilde]

Rana hørte til de gamle panchayat-politikerne som fulgte med videre i det monarkistiske Rastriya Prajatantra Party etter at demokratiet blei innført i 1990. Han blei innvalgt i parlamentet i 1991 og gjenvalgt i 1994 og 1999. I Nepals overgangsparlament 2007 representerte han RPP.

Da RPP kom tilbake i regjeringsposisjon, blei han minister for vannresurser fra august 1995 til mars 1997, og igjen fra oktober 1997 til april 1998.

Far til Devyani som var forlova med kronprins Dipendra[rediger | rediger kilde]

Pashupati Shumshere Rana er far til Devyani Rana (transkriberes også som Debyani), som var forlovet med kronprins Dipendra og derfor var venta å skulle bli Nepals dronning.

Dipendra blei drept i den merkelige Massakren i Kathmandus slott i 2001, der også hans far, kong Birendra, og hans mor, dronning Aishwarya var blant de ti i kongefamilien som blei drept.

Den offisielle forklaringa var at Dipendra i narkotikarus skøyt og drepte sine foreldre og sin nærmeste familie fordi hans mor, dronning Aishwarya, hadde fått kong Birendras støtte til å nekte Dipendra å gifte seg med Devyani Rana. Dronninga skal angivelig ha ment at Devyani ikke var av høy nok kaste. I Nepal tvilte mange på denne forklaringa, og trodde isteden at mordene skyldtes et komplott for å få Birendras yngre bror, den upopulære prins Gyanendra, på tronen.

Devyani Rana har seinere flytta fra Nepal, der hun giftet seg 23. februar 2007 i Delhi med Arjun Singh, sønnesønn av minister i Indias regjering Arjun Singh.[1]

Partileder i RPP[rediger | rediger kilde]

I 2001 blei P.S. Rana valgt til leder i RPP.

P.S. Rana tok over ledelsen i det monarkistiske partiet RPP fra veteranpolitikeren Surya Bahadur Thapa (partiet var da også kjent som RPP (Thapa)). RPP fikk opprinnelig valgt inn 11 representanter og blei tredje største parti i parlamentet fra 1999, som blei oppløst av statsminister Deuba i mai 2002.

Da kong Gyanendra gjorde statskupp og innførte diktatur 1. februar 2005 nekta P.S. Rana å støtte kongen. Men han prøvde heller ikke å slutte RPP til fronten av parlamentariske partier mot diktaturet, Sjupartialliansen for demokrati i Nepal.[2]

Et medlem som var valgt til parlamentet i 1999, Khamal Thapa, brøyt ut og erklærte at han var den rette lederen av partiet. I praksis danna han nå sitt eget RPP (Khamal Thapa). Han gikk inn i kongens regjering som innenriksminister, og ble senere etterforska for forbrytelser under diktaturet.

Den gamle lederen, Surya Bahadur Thapa, brøyt også med sitt eget parti våren 2005, og danna sitt eget Rashtriya Janashakti Party (RJP).

Etter gjenninføringa av demokratiet 2006[rediger | rediger kilde]

Da parlamentet fra 1999 blei gjeninnkalt i mai 2006 etter seieren i demokratiopprøret Jana Andolan II, viste det seg at P.S. Ranas RPP hadde ni representanter, RJP én og RPP (Khamal Thapa) én.

Pashupati Shumshere Rana blei valgt til parlamentarisk leder i RPP.

I Nepals overgangsparlament 2007 beholdt RPP og RJP mandatene sine. Khamal Thapas parti blei nekta å delta fordi partiet hadde støtta diktaturet.

Ranas RPP fikk høyesteretts kjennelse for at det har retten til partinavnet i valget til grunnlovsgivende forsamling i 2007.

P.S. Rana har sagt at RPP vil respektere folkets vilje hvis det blir flertall for å innføre republikk i Nepal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «CHURHAT (Thikana)». Archived from the original on 22. mai 2009. Besøkt 3. januar 2022. 
  2. ^ «Pashupati Shamsher JBR Rastriya Prajatantra Party (RPP) Election Area: Sindhupalchok-3» (engelsk). Arkivert fra originalen 20. desember 2013. Besøkt 3. januar 2022.