Hopp til innhold

Surya Bahadur Thapa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Surya Bahadur Thapa
Født21. mars 1928Rediger på Wikidata
Dhankuta
Død15. apr. 2015[1]Rediger på Wikidata (87 år)
New Delhi
BeskjeftigelsePolitiker, offentlig tjenesteperson Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the Parliament of Nepal
  • Nepals statsminister (2003–2004) Rediger på Wikidata
Utdannet vedAllahabad-universitetet
PartiRastriya Prajatantra Party
NasjonalitetNepal

Surya Bahadur Thapa (født 21. mars 1928 i Dhankuta, død 15. april 2015) var en monarkistisk politiker og leder av Rashtriya Janashakti Party (Det Nasjonale Folkepartiet) i Nepal.

Han har vært statsminister 5 ganger:

Politisk karriere på 1950-tallet og under diktaturet

[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var han med i Nepals Kongressparti i opprøret mot Rana-dynastiet i 1950 til 1951. Seinere var han uavhengig leder for overhuset i parlamentet i 1960.

Etter kong Mahendras statskupp i 1960 blei han en kjent panchayat-politiker.

Under Panchayat-systemet viste han også politisk sjølstendighet og sivilt mot. Etter å ha vært statsminister på store deler av 1960-tallet kritiserte han kongens politiske system og krevde reformer. Kong Mahendra sørga for at han fikk et par år i fengsel for det.

Kong Birendra bragte han tilbake som statsminister da reformer blei nødvendige, etter at et stort opprør hadde trua med å styrte kongehuset våren 1979. Han har blitt anklaga for å bl.a. ha tuska bort statlige skogeindommer for å «fikse» at kongens forslag vant folkeavstemninga om statssystemet i 1980.

Da kong Birendra uttrykte ønske om at han skulle gå av etter at krisa var over, nekta Thapa å adlyde kongen, og krevde at det måtte være vanlig flertall for mistillit mot ham i parlamentet hvis han skulle gå av.

Etter at han var sparka, innleda Thapa en offentlig kampanje mot den hemmelige, kriminelle gjengen han sa styrte nepalsk politikk.

Leder av RPP under parlamentarismen

[rediger | rediger kilde]

Fra innføringa av flerpartisystem og parlamentarisme etter demokratiopprøret (kjent som Jana Andolan) i 1990, blei han sammen med en annen panchayat-politiker, Lokendra Bahadur Chand, leder for det nye monarkistiske høyrepartiet Rastriya Prajatantra Party (RPP).

Chand kom til å bli rekna som mer lojal mot slottet og mer høyreorientert enn Thapa, som med tida blei oppfatta som en mer moderat rojalist.

Dette partiet sprakk straks i to, og Thapas fløy, som stilte til valg i 1991 under navnet RPP (Thapa), fikk en representant i valget.

De to fløyene av RPP var politisk isolert hele den første kongressperioden, fordi de blei forbundet med det rojalistiske diktaturet før 1990.

Thapas og Chands fløyer gjenforente seg i 1992, og det forente RPP fikk under Thapas ledelse ved valget i 1994 inn 20 representanter.

Etter valget var UML største parti, men mangla flertall til å danne regjering. Både UML og det tidligere regjeringspartiet Nepals Kongressparti var nå avhengige av RPP for å få flertall. Dermed var isolasjonen av partiet fra første kongressperiode brutt.

Men i parlamentet skilte Thapas og Chands fløyer av RPP lag igjen, og ga seg til å slåss om ministerposisjoner. Thapas fløy var mest for samarbeid med Nepals Kongressparti, mens den mer høyreorienterte fløya til Chand foretrakk UML. Følgen var at Chands fløy først støtta ei mindretallsregjering av UML, mens Thapas fløy etter dette gikk inn i ei mindretallsregjering fra kongresspartiet. Dette spillet fortsatte i resten av den andre kongressperioden. Det bidro til å splitte både RPP og de andre store partiene i parlamentet enda mer, og gjøre parlamentet og de politiske lederne svært upopulære.

Ved valget i 1999 beherska Thapas fløy RPP og fikk 11 representanter.

RPP (Chand) gjorde det dårlig og blei ikke representert.

Thapa og Gyanendras to statskupp 2002 og 2005

[rediger | rediger kilde]

Etter Gyanendras første statskupp i oktober 2002, da kongen sparka Deuba og begynte å utpeke statsministre med svak politisk støtte, tok Thapa over som statsminister etter Chand i et år, fra juni 2003 til juni 2004.

Han kritiserte kong Gyanendras forfølgelse av parlamentariske politikere og hans bruk av ekstreme høyrepolitikere i regjeringa etter kongens andre statskupp 1. februar 2005, men enkelte av hans tilhengere deltok også i det kongelige diktaturets regjering.

I mars 2005 lanserte Surya Bahadur Thapa et nytt parti, Rashtriya Janashakti Party (RJP – Det Nasjonale Folkepartiet).

I 2005 brøyt også den ekstreme innenriksministeren i kong Gyanendras regjering, Khamal Thapa, ut av det gamle RPP og organiserte sitt eget RPP, som også omtales i pressa som RPP (Thapa). Dette partiet blei bl.a. størst i Gyanendras lokalvalg 8. februar 2006, der bare ekstreme monarkistiske småpartier deltok. Det kan skape forvirring, fordi dette RPP (Khamal Thapa) altså ikke har noen ting å gjøre med Surya Bahadur Thapas fløy av RPP, som har vært kjent som RPP (Thapa) fra 1991.

Etter at demokratiet seira i opprøret i april 2006 og parlamentet fra 1999 blei gjeninnkalt, så det ut til at Thapas nye RJP stort sett stemte sammen med den regjerende Sjupartialliansen. RJP stemte bl.a. sammen med resten av parlamentet for å redusere kongens politiske rettigheter.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000010961, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]