Pariser Platz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pariser Platz
Basisdata
LandTyskland
KommuneBerlin-Mitte
Navngivning1732

Kart
Pariser Platz
52°30′59″N 13°22′44″Ø

Pariser Platz og Hotel Adlon
Pariser Platz med Brandenburger Tor

Pariser Platz er en omtrent 1,5 hektar stor kvadratisk plass i bydelen Mitte i Berlin.

Den ligger på østsiden av Brandenburger Tor i enden av Unter den Linden. På vestsiden av Brandenburger Tor ligger Platz des 18. März, og videre vestover går Straße des 17. Juni gjennom Tiergarten.

Pariser Platz ble anlagt under Fredrik Vilhelm I av Preussen mellom 1732 og 1734 som del av en barokk byplan for utvidelse av Berlin. Plassen ble bebygget med adelspaléer.

Dens opprinnelige navn var Viereck. Sammen med plassene Achteck (idag Leipziger Platz) og Rondell (idag Mehringplatz) markerte den de nye bygrensene.

I 1814 fikk den sitt nåværende navn etter de prøyssiske og allierte troppenes erobring av Paris i befrielseskrigen mot Napoléon Bonaparte. Fra ca. 1850 ble plassen enhetlig ombygget i klassisistisk stil.

I sluttkampene av andre verdenskrig i 1945 ble bygningene rundt plassen nesten fullstendig ødelagt og senere fjernet. Brandenburger Tor med kvadrigaen ble sterkt ramponert. Senere ble Berlin delt og plassen var i mange år grenseområde uten spor av tidligere bebyggelse.

Etter murens fall startet gjenoppbygging i henhold til Berlins senats retningslinjer for "kritisk rekonstruksjon". Det innebar «blokkrandbebyggelse» i kvartaler og rekonstruksjon i henhold til tidligere tomtegrenser. Plassen er idag helt gjenoppbygd som en lukket plass.

Plassens bygninger[rediger | rediger kilde]

Ved plassen, med adresse Unter den Linden 77, ligger også det i 1997 gjenreiste Hotel Adlon.

Berømte beboere av plassen[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]