Paratinus femoralis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Paratinus femoralis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Paratinus femoralis
Erichson, 1840
Norsk(e) navn:
Hører til: Paratinus,
blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, ?
ikke i Norge

Paratinus femoralis (Erichson 1840) er en bille i delgruppen (underfamilien) blærebiller i familiegruppen børstebiller, som har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet og på sidene av bakkroppen. Den er ikke registret i Norge, men finnes i Norden, hvor den er slektens eneste representant.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 3,8-4 millimeter lang. Antennene er festet like ved eller noe foran fasettøynene. Antennene har elleve ledd selv om det synes som om det bare er ti ledd. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettelse litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Paratinus femoralis tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 79. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]