Paranøtt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paranøtt
Nomenklatur
Bertholletia excelsa
Populærnavn
paranøtt,
brasilnøtt
Hører til
Lecythidaceae,
Ericales,
Asteridae
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika

Paranøtt (Bertholletia excelsa) er en søramerikansk nøtt i familien Lecythidaceae. Paranøtter er naturlig hjemmehørende i Guyana, Venezuela, Brasil, Øst-Colombia, Øst-Peru og Øst-Bolivia. De forekommer som spredte trær i store skoger ved breddene til elvene Amazonas, Negro og Orinoco. Det er et stort tre som kan bli 30–45 meter høyt og ha en stammediameter fra 1 til 2 meter, og er dermed et av de største trærne i regnskogen. Treet kan bli 500 år gammelt eller mer. Stammen er rett og vanligvis ikke forgrenet før godt over halvparten av treets høyde, med en stor krone av lange greiner som dukker opp ovenfor kronene til trærne som står rundt. Barken er gråaktig og glatt.

Paranøtter produserer fra naturens side frukt kun i urørte skoger, siden skoger som ikke er urørte mangler en orkidé som er indirekte ansvarlig for pollinering av blomstene. Orkideene produserer en lukt som tiltrekker hannbier, som igjen trenger lukten for å tiltrekke hunnbiene. Uten orkideen kan ikke biene pare seg, og det er mangelen på bier som fører til at blomstene ikke blir pollinerte. Hvis orkideer og bier er til stede, bruker frukten 14 måneder på å bli moden etter at blomstene har blitt pollinerte. Frukten er en stor kapsel på 10–15 cm i diameter (på størrelse med en kokosnøtt) som kan veie opptil 2 kg. Den har et hardt treaktig skall som er 8–12 mm tykt, og inneholder 8–24 triangulære frø som er 4–5 cm lange og er arrangert som båtene i en appelsin. Paranøtter er ikke ekte nøtter i botanisk betydning. Kapselen har et lite hull i den ene enden, noe som gjør det mulig for store gnagere (f.eks agutier) å åpne kapselen. De eter noen av nøttene, og graver ned andre for senere bruk; noen av disse spirer og vokser opp til nye paranøttrær. De fleste av nøttene blir «plantet» av agutinene på skyggefulle steder, og da må det unge treet vente flere år, i sovende tilstand, inntil et tre faller og sollys kan nå det. Treet vokser ikke uten direkte sollys.

Den største eksportøren av paranøtter er Bolivia, hvor de heter almendras. I Brasil kalles nøttene castanhas-do-Pará, som bokstavelig talt betyr: nøtter fra Pará. Arten har fått sitt latinske navn etter den franske kjemikeren Claude Louis Berthollet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]