Hopp til innhold

Lecythidaceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lecythidaceae
Blomstring hos Napoleonaea imperialis
Nomenklatur
Lecythidaceae
A.Rich.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Gruppeasterider
Ordenlyngordenen
Økologi
Antall arter: 353
Habitat: hovedsakelig tropisk regnskog
Utbredelse: pantropisk
Inndelt i

se teksten

Lecythidaceae er en plantefamilie i lyngordenen (Ericales).

Artene er trær, busker og lianer. Bladene er som regel spiralstilte og samlet ytterst på greinene. Blomstene er store og oversittende. Kronbladene, eller det som ser ut kronblader, er frie. Det er mange pollenbærere som kan være frie eller sammenvokste. De fleste artene vokser i tropisk regnskog, men noen forekommer i flomskog, tåkeskog eller savanne. Familien deles i fem underfamilier som tidligere har vært regnet som egne familier.

Underfamilien Napoleonaeoideae omfatter éi slekt med 16 arter. Den er utbredt i tropisk Vest-Afrika og ble tidligere regnet som en egen familie, Belvisiaceae eller Napoleonaeaceae.

Underfamilien Asteranthoideae omfatter sju slekter med 24 arter. Den er utbredt i tropisk Vest-Afrika, og det er også én art, Asteranthos brasiliensis, ved øvre Rio Negro og Orinoco i Sør-Amerika. Asteranthos ble tidligere regnet til den monotypiske familien Asteranthaceae og Crateranthus til Napoleonaeaceae, mens de andre fem slektene utgjorde familien Scytopetalaceae.

Underfamilien Lecythidoideae omfatter ti slekter med 215 arter. Den har en neotropisk utbredelse i Mellom- og Sør-Amerika og Karibia. Gruppen utgjør familien Lecythidaceae i snever betydning.

Underfamilien Barringtonioideae, ofte kalt Planchonioideae, omfatter seks slekter med 91 arter. Den har en palaeotropisk utbredelse i tropisk Afrika, Madagaskar, Sør- og Sørøst-Asia, nordlige Australia og på øyene i Det indiske hav og Stillehavet. Den ble tidligere regnet som familien Barringtoniaceae.

Underfamilien Foetidioideae omfatter éi slekt med 18 arter. Den er utbredt i Øst-Afrika og på Madagaskar, Komorene, Mauritius og Réunion. Den ble tidligere regnet som familien Foetidiaceae.

De mest kjente og økonomisk viktige artene er brasilnøtt (Bertholletia excelsa) og paradisnøtt (Lecythis spp.). Kanonkuletre (Couroupita guianensis) dyrkes som prydtre i tropiske strøk.

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

Underfamilie Foetidioideae: Foetidia mauritiana
Underfamilie Lecythidoideae: Couroupita guianensis
Underfamilie Lecythidoideae: Gustavia superba
Underfamilie Napoleonaeoideae: Napoleonaea imperialis
Underfamilie Barringtonioideae: Barringtonia acutangula
Unterfamilie Barringtonioideae: Careya arborea

Følgende slekter er vanlige å føre til familien, her med gjengivelse av noen av de mest kjente artene under den relevante slekta:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]