Papenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Papenburg

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatNiedersachsens flagg Niedersachsen
LandkretsEmsland
StatusBy (Stadt)
Ligger vedEms
Dortmund–Ems-kanalen
Grunnlagt1631
Postnummer26871
Retningsnummer04961
Areal118,44 km²[1]
Befolkning38 556[2] (2022)
Bef.tetthet325,53 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
Nettsidewww.papenburg.de/
Kart
Papenburg
53°04′00″N 7°24′00″Ø

Papenburg er en by i landkretsen Emsland i den nordvesttyske delstaten Niedersachsen. Byen ligger ved elven Ems, nær Ostfriesland og distriktet Leer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Papenburg nevnes første gang i 1458 da en prest fra Leer ble skjenket godset Papenburg av biskopen i Münster. I 1629 ble området rundt godset og borgen kjøpt, for å kolonisere myrområdet, såkalt fehnkolonisering. I 1856 ble jernbanen mellom Osnabrück og Emden lagt gjennom Papenburg og i 1860 fikk Papenburg bystatus. I dag (2007) har byen 35 000 innbyggere.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Papenburg preges av sine kanaler som opprinnelig ble anlagt for å frakte bort torv fra stedets myrer. I likhet med flere andre byer kalles Papenburg derfor for Nordens Venezia. Papenburg er en av de eldste og mest langstrakte fehnkoloniene i Tyskland.

Von-Velen-Anlage Freilichtmuseum er et friluftsmuseum som viser hvordan livet i Papenburg var i tidligere tider.[3]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Papenburgs mest kjente foretak er Meyerverftet, som blant annet har bygget fartøyet «Estonia». De ferdigbygde fartøyene kan skipes på elven Ems ut i Nordsjøen et par ganger per år da Ems demmes opp ved Gandersum. Meyerverftets tørrdokk er verdens største.

Papenburg har mye annen industri og et stort antall bilforhandlere. I Papenburg finnes en havn som fortsatt benyttes av yrkestrafikken i regionen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]