Papenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St.Antonius-kirken i Papenburg
Interiør fra St.Antonius-kirken
Typisk kanalbro

Papenburg er en by i distriktet Emsland i den nordvesttyske delstaten Niedersachsen. Byen ligger ved elven Ems, nær Ostfriesland og distriktet Leer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Papenburg nevnes første gang i 1458 da en prest fra Leer ble skjenket godset Papenburg av biskopen i Münster. I 1629 ble området rundt godset og borgen kjøpt, for å kolonisere myrområdet, såkalt fehnkolonisering. I 1856 ble jernbanen mellom Osnabrück og Emden lagt gjennom Papenburg og i 1860 fikk Papenburg bystatus. I dag (2007) har byen 35 000 innbyggere.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Papenburg preges av sine kanaler som opprinnelig ble anlagt for å frakte bort torv fra stedets myrer. I likhet med flere andre byer kalles Papenburg derfor for Nordens Venezia. Papenburg er en av de eldste og mest langstrakte fehnkoloniene i Tyskland.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Papenburgs mest kjente foretak er Meyerverftet, som blant annet har bygget fartøyet Estonia. De ferdigbygde fartøyene kan skipes på elven Ems ut i Nordsjøen et par ganger per år da Ems demmes opp ved Gandersum. Meyerverftets tørrdokk er verdens største.

Papenburg har mye annen industri og et stort antall bilforhandlere. I Papenburg finnes en havn som fortsatt benyttes av yrkestrafikken i regionen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]