Panzer General II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Panzer General II
UtviklerStrategic Simulations, Inc.
KomponistKevin Manthei
PlattformMicrosoft Windows
Utgivelse30. september 1997
SjangerTurbasert strategispill
ModusEnspiller, flerspiller over nettverk
Aldersgrense(ESRB) Barn og voksne

Panzer General II er et turbasert videospill. Det ble utviklet av Strategic Simulations, Inc og utgitt den 30. september 1997. Spillet er det sjette SSI-spillet «Panzer General»-serien og det første i «Living Battlefield»-serien. Spillets handling utspiller seg under andre verdenskrig, og dekker hendelser fra Den spanske borgerkrigen i 1938 frem til hypotetiske slag i 1946. Panzer General II kom på 44.-plass i PC Gamers kåring av tidens beste videospill i april 2000, noe som var best av alle spillene i «General»-serien.

Spillets oppbygning[rediger | rediger kilde]

Panzer General II er delt inn i scenerier, der hvert scenario representerer et spesifikt slag. Alle slag spilles på et kart inndelt i sekskanter, der feltene representerer én til to kilometer.[1] Hele kartet er synlig for spilleren fra starten av scenariet, men fiendtlige enheter dekkes av en såkalt «fog of war» og er dermed ikke synlige.

Hvert felt er klassifisert som en av tretten terrengtyper, der terrenget påvirker hvordan enhetene flyttes. Fjell, byer og skoger hindrer enhetenes sikt. Det finnes også fire typer felter som kan erobres og kontrolleres, disse markeres av eierens flagg. Disse feltene representerer viktige forsyningslagre, byer og andre militære mål, og mange av dem må erobres for å vinne slaget. Målet med et slag er å erobre alle slike felter fra fienden.

Spilleren angriper fienden og erobrer felter ved å flytte enheter, som omtrentlig representerer bataljoner, regimenter eller skvadroner.[2] Det er åtte hovedgrupper av enheter, hver med spesielle egenskaper: Infanteri, stridsvogner, anti-panser, rekognosører, antiluftskyts, artilleri, jagerfly og taktiske bombefly. Hver enhet har verdier for ting som forflytning, angrepsegenskaper både mot pansrede og ikke-pansrede mål, drivstoff, ammunisjon og så videre. Den viktigste verdien er helse, som vanligvis representeres som en verdi fra én til ti. Alt utstyret i spillet representerer virkelig utstyr fra perioden, og etterhvert som et felttog trekker ut i tid vil spilleren kunne oppgradere enhetene og kjøpe nye og mer moderne enheter som blir tilgjengelig.

Spilleren har flere muligheter når enhetene hans har tur. Enheten kan først flytte, for deretter å skyte eller eventuelt skaffe nye forsyninger eller forsterkninger. Forsterkninger er en knapp ressurs, og koster «prestisje» (spillets valuta). Trekker man inn for mye forsterkninger under et slag vil man ha mindre prestisje til å anskaffe nye enheter mellom slagene. Man får tilført prestisje ved å erobre byer og andre militære mål fra fienden.

Etterhvert får enhetene bedre erfaring, noe som representeres på en skala fra én til fem. Når erfaringsnivået øker kan enhetene få spesielle egenskaper, representert som «ledere».

De fleste slagene i spillet er hentet fra virkeligheten, men har ofte en egen vri for å få dem til å passe inn i spillet. For eksempel er slaget ved Suomussalmi med i hovedfelttoget om man velger å spille Tyskland, på tross av at ingen tyske tropper i virkeligheten deltok i slaget. Spillet har også en del hypotetiske slag, disse får man typisk spille om man har gode resultater i løpet av felttoget. For eksempel kan man invadere Storbritannia om man som Tyskland gjør det bra i Frankrike i 1940, eller man kan invadere USA om man nedkjemper Sovjetunionen.

Strategi[rediger | rediger kilde]

Spillerens enheter blir med videre gjennom slagene, noe som gjør at man vil få problemer om man optimaliserer styrken for ett spesifikt slag. Det er relativt vanskelig å finne en optimal strategi for et helt felttog. Boken The Panzer General II Official Strategy Guide (ISBN 978-0761501053) tar opp mulige spillstrategier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ William van Fleet (8. mars 1998). «Panzer General II Frequently Asked Questions & Campaign Path». Zerstorer. Arkivert fra originalen 2009-10-25. Besøkt 22. juli 2008. 
  2. ^ Steve Brown (udatert). «Panzer General II». The Wargamer. Arkivert fra originalen 2007-12-20. Besøkt 22. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]