Panterkameleon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Panterkameleon
Nomenklatur
Furcifer pardalis
Cuvier, 1829
Populærnavn
panterkameleon
Hører til
Furcifer,
kameleoner,
skjellkrypdyr
Økologi
Habitat: klatrer i trær og busker
Utbredelse: Madagaskar, Réunion

Panterkameleon er en kameleonart.

Hos denne arten kan hannene bli opptil 55 cm, mens hunnene er mye mindre. Farge og mønster hos panterkameleon varierer mye mellom ulike deler av utbredelsesområdet. Hannene har generelt sterkere farger enn hunnene. I likhet med de andre artene i slekten Furcifer trives panterkameleon ikke i tett skog, men foretrekker skogkanter, elvebredder og vegkanter.

Panterkameleon er utbredt i lavlandet nord og øst på Madagaskar. Typelokaliteten er angitt som Île de France, altså Mauritius, men det finnes ingen kameleoner på denne øya i dag. Panterkameleon forekommer derimot på naboøya Réunion, nesten 700 km øst for Madagaskar. De fleste mener at arten er innført av mennesker til Réunion, men kameleoner har krysset vide havstrekninger andre steder. Noen trekk ved kroppsbygningen tyder også på at populasjonen er spontan.

De sterke fargene, kroppsstørrelsen og at arten har lett for å formere seg i fangenskap, gjør at panterkameleon er et populært terrariedyr. Den blå formen fra øya Nosy Be utenfor nordvestkysten av Madagaskar er mest populær, og omtrent halvparten av panterkameleonene som eksporteres kommer derfra.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nærbilde av panterkameleon
Autoritetsdata