Paldiski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paldiski
Paldiski jaamahoone2 (2011).jpg
LandEstland Estland
FylkeHarju
KommuneLääne-Harju
StatusAdministrasjonssenter
Grunnlagt1783
Postnummer76806
Areal59,93 km²[1]
Befolkning4 056[2] (2015)
Bef.tetthet67,68 innb./km²
Posisjonskart
Paldiski ligger i Estland
Paldiski
Paldiski
Paldiski (Estland)

Paldiski
59°21′N 24°03′Ø

Paldiski er en liten havneby i Estland ca. 45 km vest for Tallinn. Byen ligger på vestsiden av Pakri-halvøya og er administrasjonssentrum i Lääne-Harju kommune i Harju fylke. Før 2017 var Paldiski en egen bykommune.

Paldiski ble grunnlagt som svensk bosetning med navnet Rågervik. På 1700-tallet ble stedet russisk marinebase. I 1762 omdøpte russerne stedet til Балтийский ПортBaltijskij Port, og dagens navn er avledet fra det. Et senere svensk navn på byen er Baltischport. Stedet fikk byrettigheter i 1783. Som isfri havn var Paldiski lenge viktig for Tallinn og St. Petersburg. I 1870 åpnet Estlands første jernbanelinje mellom Paldiski, Tallinn og Narva, og videre til St. Petersburg (den baltiske jernbane).

I Sovjet-tiden lå en ubåtbase i Paldiski. Det siste russiske krigsskipet forlot byen i august 1994, men først i september 1995 overga russerne kontrollen over atomreaktoren den russiske marinen hadde etablert der. I Sovjet-tiden hadde byen et folketall på ca. 16 000. Etter at de russiske militære forlot byen, sank folketallet kraftig. Ikke bare flyttet mange russere derfra, men mange estlendere flyttet også, på grunn av at havneområdet i Paldiski er forurenset av radioaktivt avfall. Av den grunn er det selv i dag flertall av russiske innbyggere i byen.

På grunn av sin nærhet til Tallinn har i midlertid befolkningsveksten snudd til det positive for Paldiski. Hovedgrunnen til dette er at prisene på boliger i hovedstaden har økt dramatisk de siste årene, mens prisene i Paldiski og andre tettsteder i Estland har holdt seg stabile.

Rådhuset i Paldiski

Transport[rediger | rediger kilde]

Fergerederiet Tallink opererer en fergeforbindelse mellom Paldiski og Kapellskär i Sverige.

Det går også kontinuerlige tog mellom Paldiski og Tallinn.

Annet[rediger | rediger kilde]

Deler av den svenske filmen «Lilja 4-ever» ble spilt inn i Paldiski.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]