Kuusalu kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kuusalu kommune

Flagg

Våpen

Kart over Kuusalu kommune

LandEstlands flagg Estland
FylkeHarju
StatusLandkommune
Adm. senterKuusalu
Areal709,5 km²[1]
Befolkning6 380[2] (2023)
Bef.tetthet8,99 innb./km²
Nettsidewww.kuusalu.ee/
Kart
Kuusalu kommune
59°26′38″N 25°26′29″Ø

Kuusalu kommune er en landkommune i Harju fylke i Estland, langs Finskebukten nord i landet. Kommunen har cirka 6 400 innbyggere (2015) og med et areal på 708 km² er den største kommune i Harju fylke. Kommunen har fire øyer i sjøen utenfor kystlinjen, som tilsammen med øyene strekker seg over 120 km. Det er også noen betydelige halvøyer, regnet fra Pärispea (ved Loksa) og deretter Juminda-halvøya vest for denne. Loksa ligger i bukta Loksa laht mellom dem, mens den store bukta vest for Juminda kalles Kolga laht. Strendene har hvit sand, og fra kystlandsbyen Salmitsu kan man ta ferge over til øya Pedassaar.

Kommunens administrasjonssenter ligger i Kuusalu. Andre større tettsteder er Kiiu og Kolga, samt landsbyene Kaberneeme og Valkla.

Mellom tettstedene Kuusalu og Kolga ligger den store, grunne innsjøen som heter Kahala järv. Den er så grunn at den sommerstid dekkes nesten helt av vannplanter, og ser ut som ei myr. Landskapet er ellers preget av istiden og har morener, sand og gruslandskaper innenfor kysten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Om lag 10 km nord-nordøst for tettstedet Kuusalu ligger et 47 meter høyt kalksteinsfjell ute ved kysten nær Andineeme, og her finner vi et felt av tidlige jernaldergraver – en av landets eldste.[3] Mer enn hundre steingraver gjør stedet unikt i nasjonal sammenheng. Det er tilsvarende funn av bronsealdergraver fra etter 1100 f.Kr ved landsbyen Pedaspea enda litt lengre øst, om lag sju km nordvest for byen Kolga.[4]

Et fort i samme område har trolig eksistert siden før 1000, men siden ødelagt av brann på 1000-tallet og gjenoppbygd som Muuksi festning. Herfra hadde middelalderens beboere utsyn over hele Kolga-bukta og Juminda-halvøya. I byen Kuusalu står Kuusalu kirke, etter sagnene anlagt av munken Laurentius som så ble brent av lokale hedninger. Her lå et cistercienser-kloster i middelalderen, og det fastslås at kirken ble reist sent på 1200-tallet.[5]

I kommunen ble den kjente maleren Ludvig Oskar (1874–1951) født, og skapte mange landskaps- og kulturmalerier fra scener i kommunen. Ikke minst har han malt Kuusalu kirke i flere versjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://geoportaal.maaamet.ee/index.php?lang_id=1&page_id=506&type=regkat&year=2018&month=1&group=0; Det estiske landinspektorat; besøksdato: 11. mars 2018.
  2. ^ https://andmed.stat.ee/en/stat/rahvastik__rahvastikunaitajad-ja-koosseis__rahvaarv-ja-rahvastiku-koosseis/RV0240; Estlands statistikkbyrå; besøksdato: 28. juli 2023.
  3. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 82.
  4. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 164.
  5. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 82.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]