Anija kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anija kommune
Anija kommune

Flagg

Våpen

Kart over Anija kommune

LandEstland Estland
FylkeHarju
StatusLandkommune
Adm. senterKehra
Areal517 km²
Befolkning6 223 (1. januar 2008)
Bef.tetthet12.04 innb./km²

Anija er en landkommune i Harju fylke i Estland. Kommunen har cirka 6 200 innbyggere og et areal på 517 km². Kommunens administrasjonssenter ligger i Kehra.

I kommunen renner elva Soodla inn i hovedvassdraget Jägala, som fortsetter videre nordover mot Finskebukta. I kommunen preges områdene øst for Kehra av flate furu- og myrområder med et istidslandskap dominert av morener, eskere, sand og grus som fortsatt kan betraktes.

Typisk myr- og skoglandskap langs Soodla-elven.

Soodla-elva oppstår ved landsbyen Ambla ved Karkuse-myrene, i Ambla kommune. Den renner vestover gjennom Anija kommune i området Põhja-Kõrvemaa som er et unikt istidslandskap. Dette området var fra 1953 skytefelt for sovjetisk artilleri, men er etter uavhengigheten vernet som naturreservat.[1]

I kommunen er det en oppdemming av Soodla-elven bare 6 km vest for dens utløp i Jägala nær administrasjonssenteret Kehra, og danner reservoaret Koitjärve. Her oppe malte den nord-estiske kunstneren Ludvig Oskar (1874–1951) stemningsfulle, naturalistiske malerier av furu- og myrlandskapene før området ble stengt for ferdsel av den sovjetiske hæren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 68.