Anija kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anija kommune
Anija kommune

Flagg

Våpen

Kart over Anija kommune

LandEstland Estland
FylkeHarju
StatusLandkommune
Adm. senterKehra
Areal517 km²
Befolkning6 223 (1. januar 2008)
Bef.tetthet12.04 innb./km²

Anija kommune
59°20′14″N 25°20′00″Ø

Anija er en landkommune i Harju fylke i Estland. Kommunen har cirka 6 200 innbyggere og et areal på 517 km². Kommunens administrasjonssenter ligger i Kehra.

I kommunen renner elva Soodla inn i hovedvassdraget Jägala, som fortsetter videre nordover mot Finskebukta. I kommunen preges områdene øst for Kehra av flate furu- og myrområder med et istidslandskap dominert av morener, eskere, sand og grus som fortsatt kan betraktes.

Typisk myr- og skoglandskap langs Soodla-elven.

Soodla-elva oppstår ved landsbyen Ambla ved Karkuse-myrene, i Ambla kommune. Den renner vestover gjennom Anija kommune i området Põhja-Kõrvemaa som er et unikt istidslandskap. Dette området var fra 1953 skytefelt for sovjetisk artilleri, men er etter uavhengigheten vernet som naturreservat.[1]

I kommunen er det en oppdemming av Soodla-elven bare 6 km vest for dens utløp i Jägala nær administrasjonssenteret Kehra, og danner reservoaret Koitjärve. Her oppe malte den nord-estiske kunstneren Ludvig Oskar (1874–1951) stemningsfulle, naturalistiske malerier av furu- og myrlandskapene før området ble stengt for ferdsel av den sovjetiske hæren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 68.