Dnipro (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dnipro
Collage of Dnipro city images.jpg

Flagg

Våpen

LandUkraina Ukraina
OblastDnipropetrovsk oblast Dnipropetrovsk oblast
Grunnlagt1776
TidssoneUTC+2:00, UTC+03:00
Postnummer49000
Areal405 000 000 kvadratmeter
Befolkning1 002 111 (2019)
Bef.tetthet0 innb./kvadratmeter
Høyde over havet155 meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Dnipro ligger i Ukraina
Dnipro (by)
Dnipro (Ukraina)

Dnipro
48°27′00″N 34°59′00″Ø

Utsyn over det sentrale Dnipro

Dnipro (ukrainsk: Дніпро́; russisk: Днепр – Dnepr) er en sentral industriby i Ukraina og administrasjonssentrum for Dnipropetrovsk oblast. Med rundt én million innbyggere er det Ukrainas fjerde største by.

Byen ble opprinnelig grunnlagt av fyrst Grigorij Potjomkin i 1787. Den ligger sørøst for hovedstaden Kiev ved elven Dnipro (Dnepr), og er derfor en viktig innenlandshavn. Byen har hatt en rekke navn opp gjennom historien, fra 1926 til 2016 het den Dnipropetrovsk (ukrainsk: Дніпропетровськ; russisk: Днепропетро́вск – Dnepropetrovsk).[1]

Byen har et velutviklet offentlig transportsystem med blant annet en egen metro.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dnipro ble grunnlagt i 1787 av fyrst Grigorij Potjomkin, da under navnet Jekaterinoslav (russisk: Екатериносла́в; ukrainsk: Катеринослав – Katerynoslav), som en hyllest til sin de facto ektefelle og med-regent i Russland, keiserinne Katarina den store.

Byen skulle være midtpunkt for de områdene som var blitt erobret av de ukrainske kosakker, som i 1775 hadde underkastet seg etter erobringen av deres hovedsete Zaporozka Sitsj, og av Det osmanske rike, i den russisk-tyrkiske krig 1768–1774.

William Hastie fra Skottland var mannen bak den byplaner for Jekaterinoslav som ble godkjent i 1817 og som ble fulgt gjennom hele 1800-tallet. Byen vokste kraftig etter at Dneprogesdammen ble bygd i 1932. Under andre verdenskrig var byen administrasjonssete for Generalbezirk Dnjepropetrowsk, som var tt av seks distrikter i Reichskommissariat Ukraine.

Dnipropetrovsk var i den påfølgende sovjettiden en av de viktigste forskningsentrene for utvikling av kjernefysiske våpen og i romprogrammet. Byen er hjemstedet til Juzjmasj, en viktig utvikler og produsert av romfarts- og ballistiske raketter. Den var likesom Sevastopol en såkalt lukket by fram til 1990-tallet, som ingen utlendinger fikk adgang til uten offisiell tillatelse.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Dnipro er en av Ukrainas største industribyer, med en omfattende jern- og stålindustri som baseres på jernmalm fran Kryvyj Rih, mangan fra Nikopol, kull fra Donetsbassenget og elektrisk kraft fra de mange kraftstasjonene i elva Dnipro. Byen har også produksjon av platestål, rørstål, stålvaier m.m., som utgjør grunnlaget for en betydelig mekanisk industri som produserer lokomotiv, jordbruksmaskiner, gruvemaskiner og annen tung utrustning.

Øvrig industri omfatter blant annet produksjon av kjemikalier, bildekk, farge, sement, tekstiler, sko og næringsmidler.

I Dnipro finnes et universitet som ble grunnlagt i 1918, og mange tekniske skoler.

Religion[rediger | rediger kilde]

De fleste innbyggerne er ortodokse kristne. Svært mange av jødene derfra er utvandret til Vesten eller til Israel, men de som er blitt igjen i byen, er med på å sette sitt preg der. Dessuten har byen en muslimsk minoritet, som for det meste består av krimtatarer.

Byen har dessuten både latinske og bysantinske katolikker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Frå Dnipropetrovsk til Dnipro». Språkrådet. 3. juni 2016. Besøkt 11. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]