Zjeleznogorsk (Krasnojarsk kraj)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zjeleznogorsk
Железного́рск (ru)

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
TerritoriumKrasnojarsk kraj
StatusBy
Grunnlagt1950
TidssoneUTC+07.00
Postnummer662970
Retningsnummer3919
Areal456 km²
Befolkning84 795 (2010)
Bef.tetthet185,95 innb./km²
Høyde o.h.150 meter
Nettsidewww.admk26.ru/
Kart
Zjeleznogorsk
56°15′00″N 93°32′00″Ø

Zjeleznogorsk (russisk: Железного́рск) er en lukket by i Krasnojarsk kraj i Russland, med en velutviklet kjernefysisk industri. Den var tidligere kjent som Krasnojarsk-26. Innbyggertall: 93 875 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1950 opprettet styresmaktene i Sovjetunionen den lukkede byen Krasnojarsk -26 for produksjon av plutonium til våpenbruk.[1] Historien til byen og det tilhørende forsvarskomplekset er sammenvevd. Forsvarsindustrien omfattet kjernefysiske anlegg bygget inne i huler som ble gravd ut av granittfjellet på nordsiden av byen, så vel som romforskningsforetak.[2]

Byen var en hemmelig by i Sovjetunionen helt til president Boris Jeltsin i 1992 erklærte at slike byer kunne bruke sine historiske navn. Frem til da fantes ikke byen på noen offisielle kart. Som tradisjonen var med sovjetiske byer som inneholdt hemmelige anlegg (for eksempel Oziorsk kjent som Tsjeljabinsk-40, Seversk kjent som Tomsk-7, Sarov kjent som Arzamas-16), så var Krasnojarsk-26 faktisk bare et postboksnummer og impliserte at stedet lå i en viss avstand fra byen Krasnojarsk. Byen var også kjent som Socbyen, Jernbyen, Ni[3], og Atombyen.[2]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

I Zjeleznogorsk ligger Krasnojarsk Gruve- og Kjemikombinat, et kombinat som spilte en betydelig rolle i de tidligste russiske kampanjene for fremstilling av kjernefysiske våpen.

I Zjeleznogorsk foregår også produksjon av plutonium, elektrisitet og varme for distriktet ved bruk av grafitt-modererte vannkjølte reaktorer (for tiden er bare en i drift). Det finnes også et militært gjenvinningsanlegg og et kommersielt russisk lagringsanlegg for radioaktivt avfall i byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Informasjon om Krasnojarsk Gruve- og Kjemikombinat—det primære industriselskapet i Zjeleznogorsk (ru)
  2. ^ a b Atom Town, redigert av Vladimir Medvedev, "Bear" Company, Zjeleznogorsk
  3. ^ Sibirs Kjemiske Byggeselskap lå i Zjeleznogorsk men hadde en annen postkode, Krasnojarsk - 9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]