Palaeonthophagus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palaeonthophagus
Onthophagus coenobita
Nomenklatur
Onthophagus (Palaeonthophagus)
Zunino, 1979
Populærnavn
gjødselgravere
Hører til
skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 75, 38 i Europa, 3 arter funnet i Norge
Habitat: beitemark
Utbredelse: den palearktiske sone
Inndelt i
  • 19 underslekter

Palaeonthophagus er en underslekt av biller som hører til den artsrike slekten Onthophagus i familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). De lever av møkk som de graver dypt ned i jorda. I likhet med mange andre biller knyttet til gjødsel er de i dag sjeldne og truede. Tre arter er funnet i Norge, men av disse er en trolig alt utdødd og de to andre sterkt truede.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, kraftige biller. Kroppsformen er kort, kraftig og hvelvet. Hodet er spadeformet og bredt, med små fasettøyne og korte antenner. Pronotum er stort og bredt (vanligvis tydelig bredere enn dekkvingene), gjerne med tydelig mikroskulptur, av og til metallglinsende. Dekkvingene er korte og hvelvede, ofte med tydelige lengdestriper. Beina er kraftige gravebein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gjødselgraverne er knyttet til møkk. De graver tunneler under møkka, som ofte kan være overraskende lange sammenlignet med billens størrelse, og leder ned til et ynglekammer der hunnen arbeider møkka til en ball som hun legger egg på.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Underslekten er utbredt i den palearktiske sone. I Norge er det bare få funn av disse billene. Enggjødselgraver er kjent fra Oppland, Telemark og Sogn og Fjordane, mens sandgjødselgraver er kjent fra Østfold og Telemark. Den tredje arten som er funnet i Norge, dverggjødselgraver, er trolig utdødd her i landet. I Norsk rødliste for arter fra 2010 blir enggjødselgraver og sandgjødselgraver vurdert som Sterkt truet (EN), dverggjødselgarver som Regionalt utdødd (RE) i Norge.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

De fleste av de europeiske, og alle de norske, Onthophagus-artene tilhører denne underslekten.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]