Onthophagus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Onthophagus
Onthophagus gazella er en av artene der hannen (til høyre) har horn i pannen.
Onthophagus gazella er en av artene der hannen (til høyre) har horn i pannen.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Onthophagus
Latreille, 1802
Norsk(e) navn: gjødselgravere
Hører til: Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 2400, 47 i Europa, 3 arter funnet i Norge
Habitat: beitemark
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:
  • 19 underslekter


Gjødselgravere (Onthophagus spp.) er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). De lever av møkk som de graver dypt ned i jorda. I likhet med mange andre biller knyttet til gjødsel er de i dag sjeldne og truede. Tre arter er funnet i Norge, men av disse er en trolig alt utdødd og de to andre sterkt truede. Det er en meget artsrik slekt, med rundt 2400 beskrevne arter, særlig mange i Afrika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, kraftige biller. Kroppsformen er kort, kraftig og hvelvet. Hodet er spadeformet og bredt, med små fasettøyne og korte antenner. Hos noen arter har hannene ulike slags horn i pannen. Pronotum er stort og bredt (vanligvis tydelig bredere enn dekkvingene), gjerne med tydelig mikroskulptur, av og til metallglinsende. Dekkvingene er korte og hvelvede, ofte med tydelige lengdestriper. Beina er kraftige gravebein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gjødselgraverne er knyttet til møkk. De graver tunneler under møkka, som ofte kan være overraskende lange sammenlignet med billens størrelse, og leder ned til et ynglekammer der hunnen arbeider møkka til en ball som hun legger egg på.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge er det bare få funn av disse billene. Enggjødselgraver er kjent fra Oppland, Telemark og Sogn og Fjordane, mens sandgjødselgraver er kjent fra Østfold og Telemark. Den tredje arten som er funnet i Norge, dverggjødselgraver, er trolig utdødd her i landet. I den norske rødlisten fra 2010 blir enggjødselgraver og sandgjødselgraver vurdert som Sterkt truet (EN), dverggjødselgarver som Regionalt utdødd (RE) i Norge.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Onthophagus nigricornis, hann
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]