Paddeteger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paddeteger
Paddeteger
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gelastocoridae
Norsk(e) navn: paddeteger
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Underorden: Teger
Antall arter: ca. 100, ? i Europa
Habitat: ved ferskvann
Utbredelse: det meste av verden, flest arter i tropene
Delgrupper:


Paddeteger (Gelastocoridae) er en gruppe av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Gruppen omfatter ca. 100 kjente arter fordelt på tre slekter, men ingen i Europa.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (6 – 15 mm), kraftige, brunlige teger. Kroppen virker litt klumpete og pukkelrygget, og oversiden er ganske knudrete, så de kan minne om små padder, også i måten de beveger seg på. De er gjerne utmerket kamuflert der de kryper omkring. Fasettøynene er ganske store, nyreformede og utstående. Punktøyne (ocelli) finnes vanligvis, og antennene er fire-leddete, ganske korte og ikke synlige ovenfra. Pronotum er stort, mye bredere enn langt og bredere enn hodet, scutellum er nokså stort og trekantet. På frambeina er lårene og leggene omdannet til gripeorganer som de bruker for å fange byttedyr. Mellom- og bakbeina er slanke. Framføttene hos Gelastocorinae består av bare ett ledd, bakføttene er tre-leddete. Forvingene er vanligvis tydelig delt opp i corium, clavus og membran, mens bakvinger og flygemuskler gjerne er sterkt reduserte. Hos noen er forvingene samamnevokst til et kontinuerlig skjold.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Paddetegene lever i strandsonen ved ferskvann. I motsetning til de aller fleste andre vannteger (Nepomorpha) lever de ikke i vannet. De kryper rundt ved breddene og kan hoppe. Paddetegene er rovdyr som jakter på ulike virvelløse dyr, og åtseletere. De fleste lever på mudrete bredder der de kan grave ganger, men de kan også finnes langt fra vann mellom råtnende plantedeler og i kumøkk.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Paddetegene er systematisk plassert i gruppen Nepomorpha, sammen med: Vannskorpioner, Kjempevannteger, Ochteridae, Aphelocheiridae, Buksvømmere, Vannrøvere, Potamocoridae, Pleidae, Ryggsvømmere og Helotrephidae

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.


Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Coulianos, C.-C. 1998. Annotated Catalogue of the Hemiptera-Heteroptera of Norway. Fauna Norv. Ser.B 45 (1-2), side 11-39
  • Gjerde, Harald og Hågvar, Sigmund. 1985. Vannteger unntatt buksvømmere (Corixidae. Norsk entomologisk forening, Norske Insekttabeller Nr. 8, 8 sider.
  • Australian Faunal Directory – Gelastocoridae (2002)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]